Crna Gora 42. na listi zemalja koje su najbolje za majke

Evropske zemlje, kako prenosi Tanjug, ubjedljivo vode. Među deset država sa najboljim uslovima za život majki i djece poslije Norveške nalaze se Finska, Island, Danska, Švedska, Holandija, Španija, Njemačka, Austrija i Belgija
57 pregleda 6 komentar(a)
majka, roditelji, Foto: Shutterstock
majka, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2015. 14:04h

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, dok je Crna Gora na 42. mjestu od ukupno 179 analiziranih država, navodi se u izvještaju organizacije "Sejv d čildren" za ovu godinu, koji je danas objavljen.

Norveška je sa drugog mjesta 2014. dospjela na prvo zahvaljujući najboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlje majki i djece, pristup obrazovanju i politički i privredni status žena.

"Prema uslovima u kojima žive majke i djeca, najgora zemlja je drugu godinu za redom Somalija, u kojoj 15 odsto djece ne doživi peti rođendan", navodi se u izvještaju ove međunarodne organizacije za zaštitu i promovisanje prava djece.

Od zemalja u našem regionu najbolje je plasirana Slovenija koja se nalazi na 15. mjestu, a zatim slijede Hrvatska koja sa Južnom Korejom dijeli 30, Makedonija koja je na 37, Crna Gora na 42. i Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 54. mjestu na listi.

Evropske zemlje, kako prenosi Tanjug, ubjedljivo vode. Među deset država sa najboljim uslovima za život majki i djece poslije Norveške nalaze se Finska, Island, Danska, Švedska, Holandija, Španija, Njemačka, Austrija i Belgija.

Među poslednjih deset zemalja u izvještaju za 2015. godinu nalaze se uglavnom države zapadne i centralne Afrike: Somalija, Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Slonovače, Čad, Burkina Faso, Haiti i Sijera Leone.

"U tim zemljama u prosjeku svaka 30. žena umre od komplikacija u trudnoći, a svako osmo dijete umre prije nego što napuni pet godina", upozorava se u izvještaju.

Bonus video: