UCG promovisao 21 doktora nauka

Rektorka UCG Radmila Vojvodić ukazala je na svečanosti važnost naučnog i umjetničkog istraživačkog ambijenta, kao komponente visokog obrazovanja
53 pregleda 3 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.05.2015. 12:39h

Univerzitet Crne Gore (UCG) proglasio je danas 21 doktora nauka koji su prošle godine odbranili doktorske disertacije.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić ukazala je na svečanosti važnost naučnog i umjetničkog istraživačkog ambijenta, kao komponente visokog obrazovanja.

Vojvodić je podsjetila su iz UCG novim pravilnikom o doktorskim studijama, osnivanjem i etabiranjem Centra za doktorske studije, kao i institutom naučnog odbora napravili prve i jasne korake s ciljem unapređenja komponente visokog obrazovanja.

„Nema ni visokog obrazovanja ni razvoja znanja bez istraživačkog ambijenta. Bez preduzetničko-inovativne kopče sa društvom ne možemo govoriti o razvoju znanja“, smatra Vojvodić.

Prema njenim riječima, koncentracija intelektualnog, društvenog i kreativnog kapitala znači prosperitet jednog društva.

Ona je kazala da univerziteti koji to znaju treba da razvijaju i unapređuju znanje, a države koje to uviđaju ulažu u obrazovanje.

Doktor socioloških nauka, Tatjana Vujović kazala je da ima izuzetnu čast i zadovoljstvo što je među kolegama i što je dobila to priznanje.

„Za mene je ovo priznanje od posebne važnosti i predstavlja krunu mog dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada, odricanja i entuzijazma u nauci“, kazala je Vujović.

Prema njenim riječima, ne postoji novac kojim se može zamijeniti diploma. „Raduje me ova diploma, ali me i obavezuje i predstavlja podstrek za neke dalje aktivnosti u naučno-istraživačkom radu".

Ona je kazala da će istražujući neistraženo doprinijeti nauci u Crnoj Gori.

Na svečanoj ceremoniji u Rekoratu dodijeljene su i plakete UCG kao nagrada za završene studije sa najboljim uspjehom studentima koji su u prethodnoj studijskoj godini završili osnovne studije sa najmanjom posječnom ocjenom 9.50.

Plakete je dobilo pet studenata iz oblasti društvenih nauka, prirodno-matematičkih i medicinskih i za oblast umjetnosti.

Bonus video: