I pedijatrica Jela Cimbaljević pod istragom zbog beba?

Viši državni tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović objelodanio je juče na konferenciiji za novinare da je istraga proširena na još jednu osobu, ne želeći, međutim, da saopšti ime
69 pregleda 21 komentar(a)
Tužilaštvo Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Tužilaštvo Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.05.2015. 05:23h

Pedijatrica Jela Cimbaljević saslušana je u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, zbog infekcije pet beba u porodilištu, od kojih je jedna i preminula.

“Vijesti” saznaju da je ona saslušana u prisustvu advokata i da joj nije određen pritvor.

Viši državni tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović objelodanio je juče na konferenciiji za novinare da je istraga proširena na još jednu osobu, ne želeći, međutim, da saopšti ime:

“Po okončanju proširene istrage donijećemo odluku o tome koliko optužnica će biti podignuto. Ne mogu tačno reći kada će to biti, ali mogu reći da će biti vrlo brzo“.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv zdravlja ljudi, u jednoipomjesečnom pritvoru bili su bivši direktor Bolnice Tomislav Jeremić i načelnici Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić i Neonatologije Haka Tahirović.

Oni su pušteni da se brane sa slobode. “Vijesti” su prošle sedmice, pozvavši se na neimenovani izvor, objavile da je troje ljekara pušteno iz pritvora nakon intervencije visokog funkcionera DPS-a, što nije demantovano.

Hadrović je pojasnio da je proširenje istrage uslijedilo nakon dopunskog nalaza Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu i dodao da ne može da govori o pojedinostima.

U nalazu se, između ostalog, navodi da se u “bolnici u Bijelom Polju radilo o epidemiji neonatalne sepse“, što je, kako su “Vijesti” već objavile, predstavljalo “opasnu zaraznu bolest“.

Hadrović je rekao da očekuje da će uskoro stići i nalaz iz Beograda u slučaju smrti Bjelopoljke Remke Ćorović (52), za šta je osumnjičen načelnik Odjeljenja hirurgije u bjelopoljskoj Bolnici Duško Miladinović. Ćorovićeva je preminula 18. decembra tokom pripreme za operaciju žuči.

Čekaju mišljenje i u slučaju porodilje Kujević-Murić

Hadrović je saopštio da su spisi predmeta i obdukcioni nalaz slučaja porodilje iz Rožaja Sanele Kujević-Murić upućeni Sudsko-medicinskom odboru u Beogradu, ocijenivši da od njihovog mišljenja zavisi dalji tok postupka.

To je, pojasnio je, urađeno zbog “složenosti predmeta koji je još u fazi izviđaja”.

“Do sada su prikupljeni brojni dokazi i saslušan je veći broj lica“, kazao je Hadrović.

U odbukcionom nalazu doktorke sudske medicine Dragane Čukić piše da je Kujević-Murić preminula usljed sepse, izazvane zapaljenjem slijepog crijeva.

Sanela se prijevremeno porodila 25. februara u beranskoj bolnici, odakle je sjutradan otpuštena. Nakon porođaja, na osnovu dokaza do kojih je prilikom izviđaja došla policija, Sanela se, sa bolovima u trbuhu i temperaturom, javljala doktorki Azri Bralić-Lukač 9, 10. i 11. i 17. marta, a u međuvremenu i Hitnoj pomoći 15. marta.

Porodilja je preminula 18. marta. Na dan njene smrti, direktor rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač je saopštio da mu je doktorka Bralić-Kalač rekla da joj se porodilja prvi put nakon porođaja obratila za pomoć 17. marta.

Bonus video: