Zaposleni u Opštini Bar tuže Fond zbog dodjele stanova

Sindikat tvrdi da se radi o milionskoj pronevjeri i traži da Fond vrati 71 stan koji su "nezakonito dali ili prodali"
230 pregleda 12 komentar(a)
Zgrada solidarnosti Bar (novina)
Zgrada solidarnosti Bar (novina)
Ažurirano: 04.05.2015. 17:55h

Sindikat zaposlenih u Opštini Bar tužiće Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) zbog nezakonite raspodjele stanova solidarnosti u zgradama u Makedonskom naselju.

Uz naglasak da je riječ o milionskoj pronevjeri, Sindikalna organizacija zaposlenih u Opštini, kako navode u pismu dostavljenom "Vijestima", zahtijevaće da Fond vrati 71 stan koji je nezakonito dao ili prodao, a koji je po „svim ugovorenim obavezama, bez ikakve nadoknade pripada lokalnoj samoupravi “.

"Podnijećemo tužbu i zatražiti od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da detaljno ispita sve poslove i ugovore između Opštine Bar i CFSSI zbog nezakonite raspodjele stanova, odnosno prodaje stanova koji su po prvobitnom dogovoru Opštine i Fonda pripali ljudima iz Opštine i opštinskih firmi jer osnovano sumnjamo da je taj posao vrijedan više od 11 miliona eura praćen brojnim nezakonitostima koje su nanijele veliku štetu opštini Bar, njenim firmama i zaposlenima, a značajnu korist grupi menadžera, sindikalnih lidera i lokalnih političara koji su bili u realizaciju projekta.

Opština Bar je za gradnju tri zgrade solidarnosti sa 270 stanova uložila zemljište vrijedno više od četiri miliona eura i oslobodila investitora obaveze plaćanja komunalija, što je oko 750.000 eura, i trebalo je da da dobije jednu zgradu sa oko 70 stanova za svoje potrebe, a dobila je ništa", navodi se u pismu zaposlenih u Opštini, okupljenih oko sindikata.

Kako navode, stanovi su podijeljeni probranim kadrovima, ili prodati na tržištu, čak i strancima.

"Oni koji su zaista zaslužili da konačno riješe svoje stambeno pitanje i dalje su podstanari. Na ovaj način CFSSI ostvario je duplu dobit jer je za sebe obezbijedio besplatan plac i komunalije, a onda tu besplatno ustupljenu zemlju Opštinskom sindikalnom povjereništvu prenio na Fond i založio kao garanciju za kredit građevinske firme Čelebić. Dio stanova koji je trebalo da pripadne Opštini prodao je po cijenama znatno višim od promovisanih", ističu u sindikatu.

Gradnja stanova solidarnosti, promovisana prije deceniju u gradu pod Rumijom, bila je vrijedna 11,3 miliona eura, sa ulogom Opštine Bar, koja je dala gratis 8.700 kvadratnih metara zemljišta i gratis komunalije.

"Vijesti" su već objavile da je u zgradama solidarnosti kao prvi vlansici upisano 20 državljana Rusije, jedna Bjeloruskinja, te državljani Kanade, Švajcarske i Luksemburga, a još 40 stanova je upisano na vlasnike čije je mjesto prebivališta od Pljevalja do Ulcinja. Stanove su čak kupili i opštinski funkcioneri.

Pavićevićeva obećanja prazna priča

"Podsjećamo da je i prethodni gradonačelnik Žarko Pavićević na promociji projekta objavio da su stanovi namijenjeni zaposlenima u barskim preduzećima i da Grad razmišlja da jedan dio stanova odvoji za istaknute javne ličnosti poput sportista, kulturnih radnika, umjetnika. Od svega toga, naravno, nije bilo ništa. Jedino što je realizovano jeste oduzimanje vrijedne zemlje oslobođene plaćanja komunalija i za laike jasna nezakonita prodaja, na šta naš sindikat ne može ćutati".

Bonus video: