Herceg Novi: Bez vode sa Plata od 1. do 20. juna

Herceg Novi preko Plata, cjevovodom dugim 28 km kroz Konavle, dobija oko 450 litara vode u sekundi ili preko 70 odsto vode za piće
1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.05.2015. 15:39h

Herceg Novi od prvog do 20. juna i tokom oktobra neće dobijati vodu iz sistema Trebišnjica Plat. U Hidroelektranama na Trebišnjici potvrđen je remont i čišćenje tunela, što znači obustavu vode preko Plata i restrikcije u najvećem bokeljskom gradu.

Herceg Novi preko Plata, cjevovodom dugim 28 km kroz Konavle, dobija oko 450 litara vode u sekundi ili preko 70 odsto vode za piće.

Kako lokalno lokalno izvorište Opačica sa kapacitetom od oko 150 litara u sekundi ne može podmiriti potrebe grada koji ima ima preko 30 hiljada stanovnika, a u jeku turističke sezone i preko 50 hiljada, potrebno je obezbijediti dodatne količine vode.

Prema Sporazumu o međusobnim pravima i obavezama između Opštine Herceg-Novi i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", koji je potpisan 2013. godine planirano je priključenje Opštine Herceg Novi na regionalni vodovod iz koga bi se dobijalo 200 litara vode u sekundi za snabdjevanje Luštice, rivijere od Zelenike do Kamenara i turistički kompleks „Portonovi" u Kumboru.

Herceg-Novi bi se na regionalni vodovod povezao kod Opatova.

Bonus video: