I Eldin i Alma otišli sa sjevera: Ovdje je sve luksuz, a plate nam 200 eura

Ono što ovaj mladi bračni par očekuje, a što naša država ne može da im priušti je posao na koji čekaju dugo
51 pregleda 96 komentar(a)
Eldin i Alma, Foto: Screenshot (YouTube)
Eldin i Alma, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.05.2015. 08:11h

Za masovni odlazak građana sa sjevera u države Evropske Unije u potrazi za boljim životom, Eldin i Alma iz Bijelog Polja saznali su od prijatelja koji su smješteni u njemačkom gradu Hanoveru.

"Čuo sam od prijatelja da je gore dobro da se hvale svi imaju primanja, imaju smještaj, imaju sve", kaže Eldin za TV Vijesti.

Razlog njihovog puta u neizvjesnost na koji će sa sobom povesti i jednogodišnju bebu je, kako kažu, život na ivici egzistencije.

"Nemamo uslova za život,nemamo stan,nemamo ništa što bi naša država mogla da nam priušti. Nemamo hranu za bebu a hrana je skupa svi idu svi se hvale da je dobro da je bolje uglavnom niđe gore ne može da bude nego što je kod nas trenutno. Kod nas je sve luksuz a plate su nam 200-300 eura, znači jednostavno da čovjek jedva može da preživi", priča Alma.

Ono što ovaj mladi bračni par očekuje, a što naša država ne može da im priušti je posao na koji čekaju dugo.

"Dobijamo 300 eura po osobi,dobijamo garderobu, hranu, smještaj, osiguranje, školovanje djeteta. Njemački da učimo i posao ćemo dobiti kad završimo sa jezikom i obezbijede nam sve", kaže Bjelopoljac.

Poput Eldinove i Almine,slične su priče i drugih koji nisu željeli pred kameru. A takvih koji su već napustili Crnu Goru za samo mjesec je nekoliko hiljada, tvrde u NVO Euromost koja je ukazala na ovaj problem. Zato su njihove kolege iz NVO sektora odlučile da od nadležnih potraže odgovor na jasno pitanje.

"Uputićemo iniijativu SO Bijelo Polje da organizuje vanrednu sjednicu skupštine kako bi se o ovoj temi razmatralo na lokalnom nivou.Takođe od Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija zatražićemo da nam da kompletnu informaciju đe naši građani odlaze i na kakav način su smješteni u tim državama zapadne Evrope", kazao je Zdravko Janjušević iz NVO Bjelopoljskog demokratskog centra.

U ovoj NVO ne znaju kada će dobiti odgovor na ovo pitanje. Ono od čega strahuju je da će se zbog teške socijalno ekonomske situacije i nemogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice broj građana koji odlaze tražeći ekonomski azil utrostručiti po okončanju školske godine.

Bonus video: