Ulcinjski ugostitelji: Nezakonito ćemo pa neka nas hapse

Ugostitelji kažu da će svjesno kršiti zakon o zapošljavanju stranaca i rizikovati kazne jer bi u suprotnom morali da zatvore objekte
112 pregleda 37 komentar(a)
Velika plaža, Foto: Boris Pejović
Velika plaža, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.05.2015. 16:27h

Eventualni bojkot ruskih turista zbog sankcija i odbijanja predsjednika Filipa Vujanovića da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi neće bitnije uticati na tok turističke sezone u Ulcinju. Ipak, tamošnji ugostitelji su u paničnom strahu od inspekcijskih kontrola i negativne refleksije novousvojenog zakona o zapošljavanju stranaca na kvalitet ponude i ukupnog turističkog proizvoda grada.

Uz umjereni optimizam da će turista ipak biti više nego lani, to je siže očekivanja većine turističkih poslenika Ulcinja od nastupajuće sezone koja je imala ohrabrujuću prvomajsku uvertiru. Zakupac Kopakabane Prelja Škrelja, koji je na plaži više nego uspješno organizovao proslavu prvomajskih praznika, kazao je da će rizikovati kazne zbog novog zakona po kome će poslodavci moći da zaposle stranca samo pod uslovom da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema nezaposlenih lica koja ispunjavju uslove za zasnivanje radnog odnosa na traženim poslovima ili je lice sa evidencije Zavoda odbilo zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima.

“Zakon nije uvažio posebnost Crne Gore u multikulturi i multikonfesiji. Ja bih volio da svi mi zaposlimo domaću radnu snagu, ali meni na plaži treba personal koji govori i albanski zbog velikog broja turista koji nam stižu sa Kosova. Kako da se sporazumiju? Nikako. Zbog toga ću svjesno kršiti zakon i rizikovati kazne jer bih u suprotnom kupalište morao zatvoriti”, kazao je Škrelja.

On je naveo i da bi domaća radna snaga bila jeftinija, ali da Crna Gora odavno ne proizvodi kvalitetan ugostiteljski kadar.

“Zbog svega toga upućeni smo na strance, ne samo ja nego cijeli grad”, kazao je Škrelja.

On očekuje bolju sezonu nego lani.

“Ramazanski Bajram je sredinom jula kada dijaspora uglavnom planira odmore. To i jeste i nije dobro jer će se grad odjednom napuniti. Radićemo punom parom 40 dana, ako nam dozvole inspekcije”, kazao je on.

Škrelja podsjeća da nema ništa od ranijih najava iz Uprave da će inspektori djelovati preventivno.

“Očekivali smo da će dolaziti i ukazivati nam na greške koje moramo ispraviti u nekom podnošljivom vremenskom roku. Ali ništa od toga, odmah pišu kazne. Nema savršenog poslovanja i oni to dobro znaju”, kazao je Škrelja.

Od inspekcija strahuje i vlasnik “Aragoste” Senad Cungu.

“Vjerujem da će sezona biti bolja od prošlogodišnje koju su obilježile inspekcije i česte i visoke novčane kazne”, kazao je Cungu. Poput Škrelje, i on ima problem sa radnom snagom.

“Ne možemo naći kvalitetnog kuvara odavde, iako bismo to htjeli, jer ne bi morali da plaćamo smještaj”, kazao je Cungu.

U Ulcinjskoj rivijeri očekuju da će promet biti veći i do 20 odsto ukoliko budu povoljni vremenski uslovi.

“I ove godine očekujemo najviše gostiju iz Češke, Njemačke, Srbije, BiH, Crne Gore… Česi su prošle godine ostvarili 56 odsto noćenja, a prema ugovorenom, ove godine će biti još više gostiju sa tog tržišta”, kazala je portparol Ana Živanović.

Ona je ocijenila da je novom zakonu trebalo dati bar godinu, jer se većina privrednika oslanja na uvezenu radnu snagu, a ovaj zakon je usvojen faktički na samom početku ljetnje sezone. “Ulcinjsku rivijeru ovaj zakon ne ugrožava jer mi dugi niz godina zapošljavamo isključivo domaću radnu snagu”, kazala je Živanovićeva, navodeći da je preduzeću ove godine potrebno 140 sezonaca, duplo više nego ranije, zbog odlaska velikog broja radnika iz preduzeća kroz realizaciju socijalnog programa. Prema najavama, kako je kazala, ove godine će u hotelima Ulcinjske rivijere biti više gostiju iz Rusije nego lani kada su ostvarili šest hiljada noćenja.

Bolju sezonu očekuje i zakupac “Safarija” Zefa Delić, koji je i vlasnik hotela “Laguna” u Štoju: “Prema najavama, imaćemo 30 odsto više gostiju nego lani. Najbrojniji su iz Njemačke, Švajcarske, Češke ali ima i Rusa”.

Sezonu čekaju i braća Ilir i Moki Lošić, koji imaju frizerski salon na Pristanu.

“Trebalo bi da bude makar kao lani. Vidjećemo”, kazao je Ilir. Lošići sami rade u lokalu i nemaju potrebe za angažovanjem dodatne radne snage.

Ovo nije turizam nego avanturizam

Zakupac lokala “Mimoza” Enver Selmanović ogorčen je na postupanje inspektora, koji mu, kako tvrdi, pokvare svaku sezonu.

“Ponašaju se bahato kao da je lokal njihov. Kazne me ako iznesem malo maslina i kupusa kao mezu za stalne goste jer toga nema u meniju. Ne smijem od njih da jedem u svom lokalu jelo koje spremim za sebe, a nije u meniju, nego moram da se krijem”, kazao je Selmanović.

Prošle godine inspekcija ga je kaznila i blokirala usred sezone.

“I onda me pitate kakvu sezonu očekujem. Očekujem inspektore i zato ovo nije turizam nego avanturizam” kazao je on. Dodatni problem, kako je naveo, predstavlja nelojalna konkurencija. “Dođu sa strane, otvore pekare i ćevabdžinice i bježe poslije mjesec ili dva, ostavljajući dugove”, kazao je on.

Bonus video: