Koliko stvarno stanova ima Vladan Vučelić

U izvještaju dostavljenom Komisiji, Vučelić dalje tvrdi da je vlasnik dijela kuće i dvorišta u Sutomoru površine 101 metar kvadratni, dok Uprava za nekretnine nema podatak o tome
984 pregleda 45 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.05.2015. 14:17h

Direktor preduzeća Vodovod Podgorica i šef podgoričkog DPS-a Vladan Vučelić godinama Komisiji za sprečavanje sukoba interesa prijavljuje podatke o nepokretnoj imovini koji se ne podudaraju sa evidencijom Uprave za nekretnine, a koje teško da može da opravda svojim i prihodima članova porodice.

Tako je Vučelić u posljednjem dostupnom imovinskom kartonu za 2013, objavljenom na sajtu Komisije, prijavio kuću za pružanje turističkog smještaja površine 258 metara kvadratnih u Kolašinu koja se kao vila “Bjelasica” reklamira na društvenim mrežama i na sajtovima sa turističkom ponudom.

Sa druge strane, u dokumentaciji Uprave za nekretnine se navodi da je ovaj omanji turistički kompleks u fazi izgradnje koja je započeta 2011. i da u osnovi ima 90 kvadrata. Prema planu, predviđena je izgradnja prizemlja, sprata i potkrovlja.

Vučelić je Komisji za utvđivanje konflikta interesa prijavo da u Kolašinu posjeduje još i kuću od 68 metara kvadratnih sa dvorištem od 350 kvadrata, te parcelu od 364 metra kvadratna. Uprava za nekretnine ima drugačije podatke - direktor podgoričkog Vodovoda u opštini Kolašin posjeduje kuću od 44 metra kvadratna, te tri parcele zemljišta površina 256, 102 i 364 kvadrata.

U izvještaju dostavljenom Komisiji, Vučelić dalje tvrdi da je vlasnik dijela kuće i dvorišta u Sutomoru površine 101 metar kvadratni, dok Uprava za nekretnine nema podatak o tome.

Vučelić je, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, 2011. prodao naslijeđenu kuće i dvorišta od 124 i 1.057 kvadrata kompaniji “Fidija” koja je na toj lokaciji u podgoričom naselju Zagorič izgradila stambeni objekat.

Vučelić se pozvao na ugovor sa tom kompanijom, ali na sajtu Komisije nema podataka o tome koje je nekretnine dobio po osnovu ugovora, odnosno koliki iznos mu je isplaćen.

Uvidom u katastarsku evidenciju zgrade “Fidija”, “Vijesti” su došle do podatka da Vučelić i njegovi srodnici i rođaci imaju pet stanova i dva poslovna prostora. Vladan Vučelić u tom objektu posjeduje stan od 108 kvadrata, ćerka Vera od 94 kvadrata, supruga Tatjana dva poslovna prostora od 56 i 49 kvadrata, a najbliži srodnici i rođaci posjeduju stambene jedinice površine 52, 73 i 70 kvadrata. Uz stanove i poslovne prostore, svi imaju i garaže površine do 15 kvadrata.

Opozicija u podgoričkom parlamentu ranije je ukazivala da je trgovinom između Vučelića i “Fidije” gradski budžet oštećen. Zemljište je prodato kao parcela u prvoj gradskoj zoni, da bi se kasnije to promijenilo, pa su komunalije plaćene kao da je plac bio u drugoj zoni.

Iako šef podgoričkog DPS-a od 2005. prijavljuje imovinu, tek u izvještaju za 2013. navodi da njegova supruga Tatjana posjeduje stan od 94 metra kvadratna, bez podataka o načinu sticanja prava na nepokretnost. Već naredne godine, Tatjana svoj stan poklanja ćerci Veri, ali je Upravi za nekretnine umjesto stana od 94 kvarata prijavljen stambeni prostor od 80 kvadrata. Vučelić je godinu ranije prijavio da je stan od 80 kvadrata, koji je Komisiji prijavljivao od 2005, poklonio, ali nije naveo kome.

Njegova ćerka je vlasnica i stana u Budvi površine 64 metra kvadratna. U promjeni imovine 2011, Vučelić navodi da je njegov sin Aleksandar vlasnik stana u Podgorici, površine 135 metara kvadratnih. Aleksandar još posjeduje i dio parcela u podgoričkom naselju Donje Stravče.

Vučelić nije odgovarao na pozive i sms poruke “Vijesti”.

Od kad je na funkciji rasle plate, ali i broj nekretnina

Kad je postao javni funkcioner, odnosno direktor preduzeća “Komunalne usluge” 2005. Vučelić je zarađivao 500 eura, a njegova supruga Tatjana, koja je prema nezvaničnim informacijama tada radila u Vodovodu, 300.

Vučelić je bio vlasnik stana u Podgorici od 80 kvadrata, vikendice u Kolašinu od 68 i parcele na Žabljaku od 125. Njegova supruga nije posjedovala nekretnine, kao ni djeca.

Osam godina kasnije, prema podacima Komisije, Vučelić je mjesečno zarađivao 1.108 eura kao v.d. direktora “Vodovoda”, a njegova supruga 700 u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice. Šef podgoričkog DPS-a je 2013. bio vlasnik kuće za pružanje turističkog smještaja u Kolašinu od 258 kvadrata, stana u Podgorici od 108, dijela kuće i dvorišta u Sutomoru od 101 metar kvadrtni.

Tvrdi da posjeduje i vikendicu i dvorište u Kolašinu od 68 i 350 metara kvadratnih, te parcela u tom gradu i na Žabljaku površina 364 i 125 kvadrata. Tatjana je vlasnica dva poslovna prostora površina 56 i 49 kvadrata.

Djeca na veliko prodaju obuću i odjeću

Posljednjih nekoliko godina, direkror “Vodovoda” nije Komisiji dostavljao podatke o imovini svoje djece jer Zakon o sprečavanju sukoba interesa predviđa da to nije obaveza, ukoliko ne žive pod istim krovom.

Međutim, prema izvodu iz biračkog spiska sa posoljednjih lokalnih izbora, a u koji su “Vijesti” imale uvid, ali i podacima Uprave za nekretnine, porodica Vučelić živi na istoj adresi i glasaju na istom biračkom mjestu.

Vera i Aleksandar su, prema podacima centralnog registra Privrednog suda (CRPS) osnivači firme Mundo d.o.o. koja se bavi trgovinom odjeće i obuće na veliko.

Bonus video: