Nada se nada poslu u 42. godini

Osam osoba sa invaliditetom iz Udruženja paraplegičara obučava se u sklopu projekta i nada se zaposlenju
115 pregleda 3 komentar(a)
Nada Begović, Foto: Svetlana Mandić
Nada Begović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.05.2015. 19:28h

Nada Begović iz Nikšića ima urođeno iščašenje kukova i zahvaljujući Udruženju paraplegičara iz toga grada, čiji je član, i Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, dobila je priliku da uči domaću radinost, a možda i da se zaposli.

„Prvi put sam uzela iglu u ruke i evo učim da vezem. Zadovoljna sam kako to ide, mada uvijek može bolje. Ovo je jako interesantno i može da bude i korisno. Nikada nijesam radila, a nadam se da će mi se sada pružiti prilika“, kazala je četrdesetdvogodišnja Begovićeva, kojoj su prije nekoliko godina ugrađena oba kuka.

Tome se nada još sedam osoba sa invaliditetom koji se obučavaju u sklopu projekta „I mi imamo pravo na posao-pomozite nam“, čiji je cilj da se nakon završene obuke lica sa invaliditetom zaposle kroz osnivanje socijalnog preduzeća, prvog takve vrste u Crnoj Gori.

Projekat, čija je vrijednost 55 hiljada eura, realizuje Udruženje paraplegičara Nikšić u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, koji finansira projekat.

„Pored vještina iz domaće radinosti obuka podrazumijeva i teorijski dio koji se odnosi na socijalno preduzetništvo i društveno-odgovorno poslovanje“, kazala je Branka Škuletić, predsjednica Udruženja paraplegičara Nikšić.

Obuku pohađa osam osoba sa invaliditetom, sa kojima rade četiri personalna asistenta sa Biroa rada iz teže zapošljivih kategorija.

„Mislim da će ovo da bude pravi bum u Nikšiću. Polaznici su jako zadovoljni i što je najbitnije motivisani za rad. Primaju 108 eura, plaćen im je i prevoz“, kazala je Škuletić.

Koordinatorka Milodarka Popović kazala je da je cilj projekta da se podstakne zapošljavanje osoba sa invaliditetom i teže zapošljivih lica sa Biroa rada.

„Ovo je jedna sjajna ideja Zavoda za zapošljavanje jer se pružila mogućnost osobama sa invaliditetom da pokažu svoje radne sposobnosti, da se nađu na tržištu rada i na taj način imaju jednaka prava kao i ostali građani“, kazala je Popovićeva.

Projekat obuhvata tri grupe aktivnosti, praktičnu obuku, sticanje znanja i vještina kroz edukaciju od strane ZOPT-a i socijalno-psihološku podršku od strane stručnih saradnika. Projekat traje 10 mjeseci, za to vrijeme polaznici će savladati sve tehnike veza, heklanja, pletenja, šivenja, krojenja, tkanja, kao i dekupaž tehniku. Projekat je ideja Stanice Perošević, članice Udruženja .

Bonus video: