Pavićević: Stvoriti ambijent u kojem će novinar sačuvati nezavisnost

Dan medija je, kako je ocijenila potpredsjednica SNP-a, Danijela Pavićević, prilika da se kao društvo zapitamo kakav je položaj medija u Crnoj Gori, kakav je njihov značaj, ali i na koji način poslenici javne riječi vide svoju ulogu u procesu demokratizacije društva
2 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 02.05.2015. 18:00h

Društvo mora da stvori ambijent u kojem će novinar sačuvati nezavisnost, a princip istine mora biti i ostati osnovni postulat u medijskom djelovanju, poručeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Dan medija je, kako je ocijenila potpredsjednica SNP-a, Danijela Pavićević, prilika da se kao društvo zapitamo kakav je položaj medija u Crnoj Gori, kakav je njihov značaj, ali i na koji način poslenici javne riječi vide svoju ulogu u procesu demokratizacije društva.

„Danas, čitajući novine, gledajući TV programe, malo upućeniji čitalac ili gledalac može lako da prepozna ko za koga „navija“ u političkoj utakmici. Crnogorski mediji, bilo da se finansiraju iz državnog budžeta, bilo da su privatni, opredjeljuju se prema nekoj od političkih opcija“, navela je Pavićević.

Shodno tom opredjeljenju, dodala je, novinari mogu da vode stranačke i svoje privatne politike.

„Kroz vlasničku strukturu medija lako se uočava prostor za uticaj. Urednička politika pojedinih medija je uređena prema političkim interesima vlasnika tih određenih medija, umjesto prema interesima gledalaca i čitalaca“, saopštila je Pavićević.

Kada mediji, kako je rekla, izađu iz okvira obavještavanja, odnosno, informisanja javnosti i postanu neka vrsta političkog oruđa, tada se ne može govoriti o objektivnom niti istraživačkom novinarstvu. „Zato konstatujemo da u državi u kojoj je loše ukupno društveno stanje, ni medijska slika ne može biti bolja“.

„S druge strane, svakodnevni pritisci na novinare koji su prisiljeni da zadrže svoje radno mjesto, često se završe prihvatanjem nametnutih standarda, koje propisuje cenzor, odnosno, vlasnik ili urednik“, saopšteno je iz SNP-a.

Tada, rekla je Pavićević, dobijamo novinara koji će sam da cenzuriše sopstveni rad čak i kada to cenzor od njega ne traži. „Društvo mora stvoriti ambijent u kojem će novinar da sačuva nezavisnost, a princip istine mora biti i ostati osnovni postulat u medijskom djelovanju“.

„Da bi novinari bili objektivni, moraju biti zaštićeni i nikada u strahu od gubitka posla, zastrašivanja ili prijetnji. Što god je potrebno od mehanizama za stvaranje slobodnog ambijenta Crna Gora mora obezbijediti. To je u interesu istine pa tako i u interesu građana Crne Gore“, zaključila je Pavićević i čestitala novinarima Dan medija.

Bonus video: