Numanović saslušan u tužilaštvu zbog mijenjanja tablica

Na pitanje dokle se stiglo u slučaju navodnih tajnih računa porodice Svetozara Marović u HSBC banci, Stanković je kazao da je "putem međunarodne pravne pomoći od švajcarskih nadležnih organa zatražena provjera informacija iz krivične prijave"
116 pregleda 35 komentar(a)
Suad Numanović auto, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović auto, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.05.2015. 11:29h

Osnovni i dopunski nalaz i mišljenje Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu i rezultati istražnih radnji u vezi sa slučajem infekcije beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, pokazali su da istragu treba proširiti, rekao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je kazao da je istraga u vezi sa infekcijom pet beba u novembru prošle godine, od kojih je jedna preminula, u završnoj fazi.

"Osnovni i dopunski nalaz i mišljenje Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, kao i rezultati dosadašnjih istražnih radnji, pokazali su da istragu treba proširiti. O konkretnim detaljima javnost će biti blagovremeno obavještena", rekao je Stanković u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, nakon završetka istrage Tužilaštvo će se odrediti protiv koga će biti podignuta optužnica.

Na pitanje dokle se stiglo u slučaju navodnih tajnih računa porodice Marović u švajcarskoj filijali HSBC banke, Stanković je podsjetio da je povodom krivične prijave koju je u vezi sa tim podnijela nevladina organizacija MANS, Tužilaštvo odmah reagovalo.

Stanković je kazao da je dokumentaciju proslijedio Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma koje je u formiralo predmet, i on je u fazi izviđaja.

"Putem međunarodne pravne pomoći od švajcarskih nadležnih organa zatražena je provjera informacija iz krivične prijave. Odgovor još nije stigao, a od njega, u mnogome, zavise dalji koraci Tužilaštva, pa i saslušanje osoba čija se imena navode u krivičnim prijavama", rekao je Stanković.

On je potvrdio da je Tužilaštvo saslušalo ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića povodom sumnji da su se na njegovom službenom vozilu mijenjane registarske tablice.

Stanković je rekao da je, prema izvještaju koji je VDT-u dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, povodom sumnji da su mijenjane registarske tablice, u tom tužilaštvu formiran predmet.

"U dosadašnjem toku postupka sprovođene su dokazne radnje i saslušana određena lica. Među njima je bio i Numanović", rekao je Stanković.

Upitan očekuje li da će u predviđenom roku biti formirano Specijalno državno tužilaštvo i izabran specijalni državni tužilac, Stanković je rekao da tome prethodi ispunjavanje obaveza propisanih zakonom.

Stanković je rekao da Tužilački savjet nije mogao raspisati javni oglas za izbor glavnog specijalnog i specijalnih tužilaca, prije nego što se za to obezbjede preduslovi propisani zakonom.

On je objasnio da je od usvajanja Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, Tužilački savjet imao obavezu da Ministarstvu pravde predloži okvirna mjerila rada za određivanje potrebnog broja državnih tužilaca, državnih službenika i namještenika.

"Nakon sto je to urađeno, a predlog prihvaćen, bilo je neophodno utvrditi broj državnih tužilaca. Tužilački savjet i to je uradio - Ministarstvo pravde prihvatilo je predlog Tužilačkog savjeta da u Specijalnom državnom tužilaštvu, pored glavnog specijalnog bude jos deset specijalnih tužilaca", podsjetio je Stanković.

Prema njegovim rijčima, pošto je sve to urađeno u predviđenim rokovima, stvorili su se uslovi za objavljivanje javnog oglasa.

Stanković je rekao da je Tužilački savjet donio odluku da nakon praznika bude objavljen oglas za glavnog specijalnog i deset specijalnih tužilaca.

"Rok za prijavljivanje je 15 dana, tako da bi Specijalno državno tužilastvo trebalo da bude formirano u junu, ukoliko se na oglas javi profesionalac kog ću predložiti Tužilackom savjetu za glavnog specijalnog tužioca, kao i kandidati za specijalne tužioce sa neophodnim referencama", rekao je Stanković.

On je podsjetio da Specijalno državno tužilaštvo nema svoje prostorije i da će one biti obezbijeđene iseljavanjem Višeg suda za prekršaje.

Komentarišući predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku koji predviđa mogućnost da državni tužilac, po službenoj dužnosti, određuje mjere tajnog nadzora, kao specijalne dokazne radnje, Stanković je rekao da kao VDT podržava sve mjere koje imaju za cilj poboljšanje efikasnosti u borbi protiv svih vidova kriminala.

"Istovremeno se zalažem i za primjenu zakonskih propisa - da se lice koje je bilo predmet mjera tajnog nadzora, a nije došlo do pokretanja krivičnog porstupka, o tome obavijesti i da mu se obezbjedi pravo uvida u prikupljeni materijal, a da se materijal dobijen mjerama tajnog nadzora, u tom slučaju, uništi", rekao je Stanković.

On smatra bi se na taj način izbjegla svaka mogućnost zloupotrebe zakonskih propisa.

Na pitanje da li je Tužilaštvo pratilo emisije Mehanizam na TVCG i da li planira da pokrene određene istražne radnje, Stanković je kazao da Državno tužilaštvo s dužnom pažnjom vodi računa o zakonitosti svih radnji i postupaka, čak i kad, kako se to u pravu kaže, do tužioca samo dopre glas .

"S tim u vezi Državno tužilaštvo prati informacije svih medija u Crnoj Gori, pa je tako upoznato i sa sadržajem objavljenim u serijalu Mehanizam. U određenim slučajevima Tužilaštvo je pokrenulo istražne radnje i prije emitovanja pomenutog serijala", rekao je Stanković.

Bonus video: