MINISTARSTVO PROSVJETE

Apel roditeljima: Ne upisivati djecu u vrtiće bez licence

Nikolić Vučinić smatra da dio odgovornosti snose i roditelji koji su spremni svoju djecu smjeste u neku od takvih organizacija koje se protivzakonito predstavljaju da obavljaju određene djelatnost, i koje mogu dovesti u pitanje razvoj djece iz razloga neorganizovanog i nezakonitog rada
112 pregleda 3 komentar(a)
TV Vijesti vrtić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
TV Vijesti vrtić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 02.05.2015. 10:48h

Ministarstvo prosvjete apelovalo je na roditelje da djecu ne upisuju u privatne vrtiće koji nemaju licencu tog resora, i pozvalo ih da svako saznanje o postojanju takvih organizacija prijave nadležnim službama.

Prema podacima Mininistarstva, u Crnoj Gori u školskoj 2014/2015 godini predškolske vaspitne ustanove pohađa 15.871 djece, koja borave u 21 predškolskoj ustanovi sa 103 vaspitne jedinice, u okviru kojih je organizovano 515 vaspitnih grupa.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da u Crnoj Gori ima 14 licenciranih privatnih predškolskih ustanova i tri obrazovna centra.

“Činjenica je da se pojavljuju i subjekti koji nijesu licencirani kod Ministarstva, a u kojima borave djeca predškolskog uzrasta”, kazala je Nikolić Vučinić agenciji MINA

Kako je navela, te organizacije, koje se često registruju kao nevladine, nemaju ovlašćenja da pružaju bilo kakvu uslugu koja se odnosni na obrazovanje i vaspitanje djece

„Problem postojanja ovakvih organizacija, kojima nažalost roditelji povjeravaju djecu, ne razmišljajući da li se usluge obrazovanja, vaspitanja i čuvanja ostvaruju na kvalitetan način, mora se sankcionisati“, smatra Nikolić Vučinić.

Ona je kazala da prioritet roditelja, a i cjelokupnog društva, treba da bude siguran boravak djece u predškolskim ustanovama, njihov razvoj i socijalizacija.

„Sve ovo se može i smije sprovesti isključivo u javnim predškolskim ustanovama ili ustanovama koje su dobile licencu Ministarstva za rad u ovoj oblasti“, naglasila je Nikolić Vučinić.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da Ministarstvo prosvjete nema ovalšćenja da kontorliše takve organizacije, u tom resoru očekuju od nadležnih institucija da preduzmu aktivnosti koje se odnose na njihovo sankcionisanje.

„Mi smo o ovome već obavijestili državne institucije, i nadamo se da će one, u okviru svojih ovlašćenja, uraditi sve da spriječe otvaranje ovakvih organizacija i sankcionišu one koje već rade“, dodala je Nikolić Vučinić.

Ona smatra da dio odgovornosti snose i roditelji koji su spremni svoju djecu smjeste u neku od takvih organizacija koje se protivzakonito predstavljaju da obavljaju određene djelatnost, i koje mogu dovesti u pitanje razvoj djece iz razloga neorganizovanog i nezakonitog rada.

„Apelovala bih na sve roditelje da prilikom izbora predškolske ustanove njihovo dijete bude na prvom mjestu, što znači da u slučajevima kada djecu ne upisiju u neku od javnih predškolskih ustavna, prvo porvjere da li ta organizacija posjeduje licencu Ministarstva“, poručila je Nikolić Vučinić.

Roditelji, kako je kazala, djecu treba da upisuju samo u predškoske ustanove koje imaju obrazovne programe i koje se ne bave čuvanjem djece, već razvojem njihovih znanja i vještina po obrazovnim programima koji su odobreni od nadležnih institucija, što i jeste cilj predškolskog obrazovanja.

„Pozivam roditelje da pokažu prevashodno odgovornost prema svojoj djeci, a potom da se i društveno odgovorno ponašaju, i da svako saznanje o postojanju ovakvih organizacija prijave nadležnim službama. Zajedničkim aktivnostima sigurno će se stati na put nelegalnom radu takozvanih predškolskih ustanova", poručila je Nikolić Vučinić.

Na pitanje šta je potrebno da bi se licencirali privatni vrtići, ona je kazala da su organizacije koje se bave vaspitno-obrazovnom djelatnošću, odnosno realizuju program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dužne da se obrate Ministarstvu sa zahtjevom za dobijanje licence za osnivanje i rad privatne predškolske ustanove, uz dostavljanje dokaza o ispunjenosti uslova za rad.

„Osoba koja želi da dobije licencu za predškolsku vaspitnu ustanovu treba da ispuni zakonom propisane uslove koji se odnose na odobren obrazovni program ili donijet program obrazovanja, ili odobren inostrani obrazovni program, obezbijeđen vaspitni, odnosno nastavni i drugi stručni kadar, obezbijeđen odgovarajući prostor, nastavna sredstva i higijensko-tehničke uslove“, precizirala je Nikolić Vučinić.

Pored ovoga, kako je navela, osnivač privatne ustanove je dužan da podnese i dokaz o uplaćenom osnivačkom ulogu oročenom na tri godine na račun poslovne banke, ili garanciju poslovne banke da su obezbijeđena finansijska sredstva u visini potrebnih sredstava za realizaciju obrazovnog programa.

Upitana da li će i kad biti građeni novi državni vrtići, s obzirom na prebukiranost postojećih, ona je podsjetila da ih je od 2008. godine izgrađeno devet - po dva u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju, i po jedan na Žabljaku, Budvi i Tivtu.

„U cilju stvaranja još kvalitetnih uslova za vaspitno obrazovni rad sa djecom predškolskog uzrasata, Vlada će od sredstava dobijenih od kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope graditi sedam novih predškolskih ustanova. U Pljevljima, Ulcinju i Baru gradiće se jedna ustanova, dok će se u Podgorici graditi vrtići na Starom Aerodromu, u Bloku VI, Zagoriču i u Gradskoj opštini Tuzi. Planirano je da se projekat realizuje do kraja 2017. godine“, navela je Nikolić Vučinić.

Ona je naglasila da predškolsko obrazovanje igra veoma važnu ulogu u dječijem razovju, što su i pokazala mnoga istraživanja.

„Učenje u predškolskom uzrastu ima posebno značajan uticaj na formiranje djeteta, jer značaj boravka u predškolskim ustanovama se ne svodi na njihovo čuvanje, već na njihovo obrazovanje i razvoj, kroz realizaciju programa“, pojasnila je Nikolić Vučinić.

Sve to, kako je kazala, utiče na dalje obrazovanje djece i postizanje uspjeha u životu.

„Iz ovih razloga smo sa UNICEF-om i pokrenuli kampanju 'Svi u vrtić', kako bi se povećao broj djece koja borave u predškolskim ustanovama, u opštinama na sjeveru Crne Gore“, dodala je Nikolić Vučinić.

Preporučujemo za Vas