Počela sezona u NP "Biogradska gora": U ponudi i kajaci, "šuma za čitanje"...

Ribolovna sezona počela je i na kolašinskim rijekama. Nakon više godina ribolov u vodama na području te opštine opet je legalan
107 pregleda 5 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 01.05.2015. 18:29h

Ljetnja turistička i ribolovna sezona u Nacionalnom parku “Biogradska gora" počele su danas. Broj gostiju na dan otvranja bio je manji nego minulih godina, ali u tom preduzeću su uvjereni da će narednih mjeseci obilježiti dobra posjeta.

Kako je rekao direktor NP Saša Jeknić, cijene u NP su iste kao i prošlog ljeta. Ulaznica će i ove godine koštati 3 eura po osobi. Za organizovane grupe i studente cijena je 1,5 euro .

Godišnja ulaznica za lokalno stanovništvo je 5, a cijena sportske ribolovne dozvole 20 eura, za cijelu sezonu, koja traje do 1. oktobra.

Iznajmljivanje drvenih čamaca je 8 eura po satu. Kampovanje u šatorima od 3 do 5, a noćenje u bungalovima 10 eura po osobi.

Jeknić je najavio da će posjetioci NP ove godine moći da užuvaju i u novoj ponudi - biciklističke staze “cross country” i “free ride”, iznamljivanje kajaka, staza na kojoj će turisti moći bosi da hodaju, “šuma za čitanje”… Nedostatak restorana, s obzirom da je stari objekat u međuvremenu srušen, zbog izgradnje novog, kompezovaće ljetnja bašta.

“Od juna počinje projekat “Posmatranje medvjeda”, koji se realizuje u saradnji sa predstavnicima svjetskog fonda za zaštitu prirode, a uključena su i lokalna lovačka društva. Posredstvom Direkcije za javne radove nastavili smo izgradnju novog restorana, čiji je završetak planiran za septembar. Ove godine krećemo u realizaciju veoma važnog posla na izmjeni kompletnog podzemnog 10 kV kabla sa trafo stanicom, od Kraljevog Kola do Biogradskog jezera, kao i polaganju kabla za javnu rasvjetu i optiku", najavio je direktor NP.

Jeknić je rekao i da je planirana izgradnja vodovodne mreže od izvorišta Ganovača do Biogradskog jezera.

“Tako da će ova godina za nas biti i građevisnka i turistička. Pripremili smo i nekoliko manifestacija, a izdvojio bih likovnu koloniju “Biogradska gora okom umjetnika”, državno prvenstvo u flaj fišingu, sajam suvenira… Pokušaćemo da relaizujemo i ideju o uvođenju redovne autobuske linije od grada do jezera, a u tom projektu očekujemo pomoć lokalne i nacionalne turističke organizacije, ako i kolašinske i mojkovačke opštine", rekao je Jeknić.

Ribolovna sezona počela je i na kolašinskim rijekama. Nakon više godina ribolov u vodama na području te opštine opet je legalan, jer je gazadovanje rijekama povjereno je Sportskom flaj fišing klub u (SFFK) “Maniro”.

Članovi tog kluba su otvaranje sezone obilježili čišćenjem korita i obala Tare I sportskim ribolovom u revirima. Najavili uvođenje reda i strogu kontrolu na rijekama kojima gazduju.

“Organizovana je lovočuvarska služba, u kojoj je šest zaposlenih. Pokušaćemo da uvedemo red I iskorijenimo krivolov, koji je minulih godina dostigao zabrinjavajuće razmjere i opustošio riblji fond", kazao je Mile Lazarević iz SFFK “Maniro”.

Bonus video: