Nekad zapušten, a sada?

Agencija za izgradnju i razvoj privodi kraju i projekat koji je posvećen uljepšavanju skala po kojima je Herceg Novi nadaleko poznat
9965 pregleda 0 komentar(a)
Vidikovac, Foto: Opština Herceg Novi
Vidikovac, Foto: Opština Herceg Novi

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog nastavila je sa posvećenim i odgovornim radom u cilju uređenja grada. Tako je uspješno okončan projekat uređenja vidikovca na Njivičkom putu, u vrijednosti oko 15.000 eura. Raskrčeno je šiblje i rastinje na lokaciji vidikovca. Postavljena je ograda koja doprinosi sigurnosti, a pri tome ne zaklanja pogled. Nasut je pijesak, postavljeni su mobilijar i česma sa vodom, dok je lokalna turistička organizacija postavila i znak “I love Herceg Novi“.

Vidikovac

Kako je istakao direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić, radi se o šablonu koji bi trebalo i ubuduće koristiti. On je dodao da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti lokacijama koje su prethodnih godina bile zapuštene.

“U roku smo završili uređenje donjeg vidikovca na Njivičkom putu. Radi se o novoj ponudi za naše sugrađane, kao i za sve one turiste koji dolaze iz pravca granice sa Hrvatskom. Završili smo projektovanje trotoara Bijela-Kamenari, još uvijek radimo na uređenju Stepeništa Jova Dabovića. Imamo dosta novih ideja”, kazao je Lučić.

U planu Agencije je i uređenje parkirališta koje će se nalaziti preko puta vidikovca. Parkiralište bi moglo biti gotovo za nekih mjesec do mjesec i po.

Vidikovac

“Kada vremenski uslovi dozvole, krećemo sa sadnjom cvijeća, a radićemo i projekat parkirališta preko puta vidikovca. Prije toga postavićemo i dodatnu rasvjetu”, najavio je Lučić.

Ljepše skale, ljepši grad

Agencija za izgradnju i razvoj privodi kraju i projekat koji je posvećen uljepšavanju skala po kojima je Herceg Novi nadaleko poznat. Tako će Stepenište Jova Dabovića, u centru Herceg Novog, uskoro biti uređeno. Vrijednost projekta iznosi oko 30.000 eura. Poseban značaj relizacije ovog projekta je u tome što Stepenište Jova Dabovića spaja Ulicu 10. hercegovačke brigade i Njegoševu ulicu. U pitanju je najkraći put od glavne autobuske stanice do centra grada.

Stepenište Jova Dabovića

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić, ističe da “ovaj projekat vrijedi mnogo više od onoga što je finansijska konstrukcija“. Kako je saopštio, Herceg Novi je poznat po svojim stepeništima, a ona su na dosta lokacija u lošem stanju, i upravo je cilj ovog i drugih projekata uređenja skala da Novljani imaju ljepši grad i stepeništa sigurnija za korišćenje.

Stepenište Jova Dabovića

Nakon završenih grubih građevinskih radova i betoniranja, uslijedilo je popločavanje stepeništa kamenom. Očekivanja su da će popločavanje kamenom biti završeno do kraja nedjelje. Nakon toga, pristupiće se postavljanju dekorativne rasvjete.

Stepenište Jova Dabovića

Poslije 30 godina zasijaće punim sjajem

Lučić dodaje da će uslijediti uređenje Stepeništa Danice Tomašević, koje spaja Njegoševu ulicu i Šetalište Pet Danica, a radovi će u ovoj godini biti započeti i na Stepeništu Marka Vojnovića u Starom gradu.

“Mnoge naše ulice i stepeništa nose imena ličnosti koje su gradile ovaj grad i pronijele slavu o njemu po svijetu, zato ne zaslužuju da budu devastirani. Naša opština, u okviru svojih mogućnosti, ulaže maksimalne napore i sredstva za uređenje infrastrukture. Za koju godinu će se ovaj grad promijeniti. Nemoguće je to u kratkom roku kada je nešto zapuštano 30 godina”, kazao je Lučić.

Katić kod Trampa

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, boravio je u Vašingtonu gdje je prisustvovao Molitvenom doručku. Ovo je prvi put da je poziv stigao nekom od hercegnovskih predsjednika Opštine.

Tom prilikom Katić se sastao sa kongresmenom Robertom Aderholtom, kojeg je upoznao sa prilikama u Crnoj Gori iz ugla opozicionog predsjednika Opštine, ali i sa potencijalima i položajem Herceg Novog u turističko-privrednom i kulturnom pogledu. Takđe, on je ukazao na problem sve veće centralizacije vlasti i prenošenja nadležnosti sa opštinskog na državni nivo, što ne doprinosi daljoj demokratizaciji društva u Crnoj Gori.