Prvomajska šetnja USSCG: Pokidajmo "sramotnoga ropstva lance"

"Od čega da naši mladi stvaraju porodice?", "Gorivo je luksuz, sledeći su voda i vazduh", "Stop pljački društvenog bogatstva", "Evropo budi istrajna na poglavljima 23 i 24", "Protestvujem, dakle postojim", samo su neke od poruka koje su se mogle vidjeti na desetinama transparenata na Trgu republike u Podgorici
144 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2015. 18:30h

Oko 200 građana učestvovalo je na prvomajskoj šetnji, koju je organizovala Unija slobodnih sinidikata Crne Gore.

Keković: Ekonomija po mjeri tajkuna, a ne radnika

"Od čega da naši mladi stvaraju porodice?", "Gorivo je luksuz, sledeći su voda i vazduh", "Stop pljački društvenog bogatstva", "...Al' tirjanstvu stati nogom zavrat to je ljudska dužnost najsvetija", "Evropo budi istrajna na poglavljima 23 i 24", "Oslobodite državu od kriminala!", "Oslobodite državne institucije od nepotizma i korupcije", "Protestvujem, dakle postojim", samo su neke od poruka koje su se mogle vidjeti na desetinama transparenata na Trgu republike u Podgorici.

Članica Sekcije mladih Sindikata prosvjete Dubravka Babović je kazala da je oko 8.000 prosvjetnih radnika, članova Sindikata prosvjete Crne Gore u veoma lošem materijalnom položaju.

"Mi vidimo da su naša godišnja novčana primanja manja od njihovih kafanskih cehova, koje naprave za samo jednu noć. Naša mjesečna plata jedva da je dovoljna za polovinu novčanog iznosa prosječne potrošačke korpe u državi. Za ovu vlast mi smo samo trošak i stavka u budžetu Crne Gore", rekla je Babović.

Dodaje da "iz godine u godinu država sve manje novca izdvaja za obrazovanje svojih građana i crnogorsku prosvetu".

"Samo na papiru i uzgrednom obraćanju našeg premijera prosveta se tretira kao djelatnost od posebnog značaja za budućnost ove države, dok u stvarnosti današnji položaj prosvetnih radnika u crnogorskom društvu nikad nije bio gori. Zbog navedenog tražimo od Vlade Crne Gore povećanje zarada prosvetnim radnicima. Gospodo iz vlasti, prosveta nije luksuz nego prijeka potreba ovog društva", rekla je Babović.

Član Sekcije mladih Sindikalne organizacije Kliničkog centra Vedran Dragaš poručio je vlasti da zdravstveni radnici zahtijevaju da im se vrati "ugled javnog zdravstva".

"Da opremite naše bolnice i zdravstvene ustanove savremenom medicinskom opremom i uređajima, da ih obskrbite ljekovima i pratećim medicinskim materijalom kako bi naši građani mogli da dobiju pravovremenu i kvalitetnu uslugu. Zaustavite urušavanje javnog zdravstva, i ne tjerate građane da usluge traže u privatnim zdravstvenim ustanovama, jer oni izudvajaju doprinose za besplatno liječenje u javnim zdravstvenim ustanovama. Zahtijevamo da zdravstvenim radnicima obezbijedite adekvatne zarade i adekvatne mjere zaštite na radu za teške i odgovorne poslove koje svakodnevno obavljaju", poručio je Dragašević.

Prisutnima su se obratili član Glavnog odbora Sindikata medija Crne Gore Darko Ivanović, predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović, potpredsjednik Sindikata odbrane i Vojske Zdravko Kasalica, koordinatorka Sekcije mladih USSCG Ivana Mihajlović, predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Nenad Čobeljić i izvršni direktor ADP - Zid Igor Milošević.

Učesnici šetnje su potpisivali i Inicijativu za unošenje prava na stanovanje u Ustav Crne Gore, koju je pokrenula ADP - Zid, u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata, Uno Libertask i Mladi Romi.

Okupljeni su prošetali pored zgrada Skupštine, Vlade i Ministarstva finansija.

Na skupu su primijećeni i poslanici Skupštine Velizar Kaluđerović i Miodrag Lekić.

Galerija

Bonus video: