Podgorica: Višak "ležećih policajaca" u gradu najviše smeta vozačima

Inženjer Drago Šljivančanin je kazao da se saobraćaj može usporiti i na druge načine
242 pregleda 6 komentar(a)
Podgorica, Ležeći policajac, Foto: Luka Zeković
Podgorica, Ležeći policajac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.09.2018. 16:45h

U Podgorici ima veliki broj ležećih policajaca, na šta najviše primjedbi imaju vozači.

Jedan od njih se nadležnima u Glavnom gradu još početkom 2016. godine žalio na broj ležećih policajaca, ali sa žaljenjem konstatuje da je od tada postavljeno još pedesetak novih usporivača brzine.

“Građani zasipaju gradske službe zahtjevima za postavljanje što većeg broja ležećih policajaca, što je u prethodnih nekoliko godina i urađeno i rezultiralo je čak većim brojem udesa, dok pravi policajci većinom sjede besposleni i očekuju da njihove ležeće ‘kolege’ odrade njihov posao”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

22 ležeća policajca ima od Mareze do Bloka 9, kazao je inženjer drumskog saobraćaja Drago Šljivančanin: “Oni naravno daju rezultat usporenja saobraćaja, ali u prevelikoj mjeri na određenim potezima”.

On je naglasio da čak i nedjeljom, kada su manje gužve u saobraćaju, skoro dva minuta traje kilometar vožnje na jednom od najprometnijih pravaca od Zagoriča do Tološa, “gdje ima 19 ili 20 ležećih policajaca”.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada nijesu odgovorili na novinarska pitanja da li vode evidenciju o tome koliko u gradu ima postavljenih ležećih policajaca i da li smatraju da ih ima previše. Nije odgovoreno ni na pitanja koliko je do sada izdato naloga za postavljanje vještačkih usporivača brzine i da li planiraju uklanjanje ležećih policajaca, na pojedinim lokacijama gdje ih ima više nego što je potrebno.

Inženjer drumskog saobraćaja Drago Šljivančanin ocijenio je da u gradu ima veliki broj ležećih policajaca, koji se postavljaju i na razdaljini manjoj od 30 metara, posebno u dijelu Tološa. “Zakonski, ništa nije definisano što se istih tiče, ili usporivača saobraćaja. Stavljaju ih bukvalno svuda. Saobraćaj se može usporiti na drugačiji način, preko policijske patrole, kamere, zone od 30 kilometara na čas...”, istakao je Šljivančanin.

On smatra da bi Agencija za saobraćaj trebalo da se pozabavi ovim problemom, jer “definitivno je mnogo ležećih policajaca”.

“Ne znam samo ko daje naloge i ko vrši izbor gdje će biti postavljeni ležeći policajci? Ko vrši kontrolu i mjerenje saobraćaja, po kojim parametrima to rade?”, kazao je Šljivančanin.

Bonus video: