Đondović o Marku Miljanovom: Nije rođen 8. maja

On je objasnio da ako računamo po starom ili julijanskom kalendaru, onda je Marko Miljanov rođen 12. aprila, a ako računamo po novom, ili gregorijanskom kalendaru, “onda nema nikakve sumnje da je rođen 25. aprila”
500 pregleda 2 komentar(a)
Božidar Đondović, Foto: Luka Zeković
Božidar Đondović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2015. 17:39h

Muzejski savjetnik u JU „Muzeji i galerije” Podgorice Božidar Đondović, ocijenio je da vojvoda Marko Miljanov Popović nije rođen 8. maja po novom, gregorijanskom kalendaru, odnosno 25. aprila 1833. godine po starom, julijanskom kalendaru, kao što tvrde iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Đondović je “Vijestima” kazao da nema matične knjige o rođenju Marka Miljanova, ali da postoji autograf Markovih rukopisa, koji se nalazi u JU “Muzeji i galerije”, gdje Marko svojom rukom iznosi kad je rođen .

“On, između ostalog , piše : ”nije još puna godina od Kasam počeo pisati a na ovi markov dan sam napunijo pedeset godina i trinas dana”... Iz Markovog autografa, jasno je da je Marko Miljanov rođen 13 dana prije Markovdana”, kazao je Đondović.

On je objasnio da ako računamo po starom ili julijanskom kalendaru, onda je Marko Miljanov rođen 12. aprila, a ako računamo po novom, ili gregorijanskom kalendaru, “onda nema nikakve sumnje da je rođen 25. aprila”.

“A nikako 8. maja, na Markovdan, jer je on rođen 13 dana prije tog velikog hrišćanskog praznika. Sva ostala kazivanja jednostavno padaju u vodu, jer ako je neko znao kad je rođen , to je Marko Miljanov. Ostao je njegov autograf, odnosno, originalni rukopis”, istakao je Đondović.

Đondović, koji je devet godina radio u muzeju “Marko Miljanov”, je objasnio da se često pravi greška i oko datuma njegove smrti, naglasivši da je Marko Miljanov preminuo 15. februara na Sretenje gospodnje, a “ne nikako 2. februara, kako često navode kazivači o njegovom životu i djelu”.

On je kazao da su mu iz resornog Sekretarijata nedavno tražili materijale o Marku Miljanovu, koje im je dostavio, ali da to “nijesu znali da pročitaju do kraja i onako kako jeste”.

Đondović, je 2001. godine radio izložbu “Marko Miljanov, život i djelo” pri Univerzitetu u Torontu, a objavio je više naučnih radova o Marku Miljanovu i Medunu u stručnim časopisima i napravio film “Medun - pozornica civilizacije”.

Bonus video: