Savjet Evrope: Vlasti da ne zastrašuju novinare, nego da trpe kritike

Muižnieks je naveo da se istrage o napadima na novinare često godinama otežu i dodao: “U najbolje slučaju oni pred lice pravde izvedu prave napadače, ali rijetko one koji su naložili i organizovali napade”
91 pregleda 0 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2015. 14:37h

Sloboda štampe u Evropi nalazi se pod prijetnjom, upozorio je komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižnieks uoči 3. maja, dana kada se u svijetu slavi sloboda štampe.

“U samo zadnjih nekoliko nedjelja, ožalili smo još jednog novinara ubijenog u Ukrajini. Bio je to 14. novinar koji je ubijen u Evropi u posljednjih 16 mjeseci,” naveo je komsar.

Istakao je da je veliki broj žrtava među novinarima odraz sve opasnijeg radnog okruženja za novinare, koji uključuju fizičke napade, zastrašivanje, uznemiravanje od strane pravosudnih organa, pritvaranja, zakone koji ograničavaju njihovu slobodu, kampanje u cilju uništavanja njihovih karijera i ekonomski pritisak na medije.

“Zahtijevam od evropskih lidera da preokrenu ove trendove i da se iskreno posvete poboljšanju uslova u kojima novinari rade. Moraju da uklone sve pravne prepreke koje narušavaju prava novinara, oslobode novinare koji su iza rešetaka zbog onoga o čemu pišu i primijene stav prema novinarima, da se suzdržavaju od nasilja ili zastrašivanja i da prihvate veći stepen kritika javnosti,” navodi se na kraju saopštenja Muižnieksa.

Muižnieks je naveo da se istrage o napadima na novinare često godinama otežu.

“U najbolje slučaju oni pred lice pravde izvedu prave napadače, ali rijetko one koji su naložili i organizovali napade”, stoji u saopštenju koemsara.

Sloboda medija je takođe među žrtvama političkih tenzija i oružanih sukoba, jer mediji bivaju ponekad primorani ili da postanu propagandna alatka ili da se jednostavno ugase.

Štaviše, ističe komesar, novi zakoni protiv terorizma, o kojima se raspravlja u nekoliko evropskih zemalja, rizikuju povećanje stavljanja medija pod kontrolu vlade i pritisaka na novinare zbog njihovih izvora.

Crna Gora je u novom izvještaju organizacije Fridom haus (Freedom house) o slobodi medija zauzela 78. poziciju od 199 zemalja i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja.

"Uslovi u Crnoj Gori su se pogoršali od povratka Mila Đukanovića na funkciju premijera 2012, pogotovo za nezavisne medije kao što su 'Vjesti', 'Monitor' i 'Dan', pa su i dalje na meti neprijateljske retorike Vlade, nijesu okončani procesi za fizičke napade na novinare, a česte su tužbe visokih zvaničnika protiv tih medija”, piše u propratnom izvještaju Fridom hausa.

Bonus video: