Dods: Pogrešna poruka LGBTI osobama u Crnoj Gori

Crna Gora bi trebalo da bude u stanju da obezbijedi događaj koji je važan i ključni dio moderne demokratije. Ova zabrana šalje pogrešnu poruku LGBTI osobama u Crnoj Gori koje su i dalje suviše često suočene sa neprijateljstvom, diskriminacijom i nasiljem", navela je Dods
62 pregleda 0 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2015. 13:12h

Zabrana Akademske šetnje ponosa u Nikšiću šalje pogrešnu poruku LGBTI osobama u Crnoj Gori, koje su i dalje suviše često suočene sa neprijateljstvom, diskriminacijom i nasiljem, ocijenila je šefica Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Aneliz Dods.

Uprava policije je privremeno zabranila Akademsku šetnju ponosa, koja je trebalo da bude održana 24. aprila ispred Filozofskog fakulteta u Nikšiću zbog, kako je obrazloženo, povećanih bezbjednosnih i rizika od nasilja i drugih oblika remećenja javnog reda i mira.

U reagovanju Dods navodi se da zaštita temeljnih prava, poput prava na slobodu okupljanja, predstavlja srž procesa pristupanja Evropskoj uniji.

"Crna Gora bi trebalo da bude u stanju da obezbijedi događaj koji je važan i ključni dio moderne demokratije. Ova zabrana šalje pogrešnu poruku LGBTI osobama u Crnoj Gori koje su i dalje suviše često suočene sa neprijateljstvom, diskriminacijom i nasiljem", navela je Dods.

Ona je ocijenila da je uspješna organizacija druge Povorke ponosa u Podgorici, 2. novembra prošle godine, bila važan korak u jačanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

"Ali jednakost i zaštita temeljnih prava LGBTI osoba moraju da se obezbijede u svakoj zajednici širom Crne Gore", poručila je Dods.

Bonus video: