Parača tvrdi da se radi projekat: Srušiće zid na raskrsnici

Zid visok pet metara zaklanja preglednost na raskrsnici u Grebicama, biće srušen. Za četiri godine 200 sudara
84 pregleda 1 komentar(a)
Grebice, Foto: Svetlana Mandić
Grebice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.04.2015. 13:25h

U toku je izrada projekta rješenja opasne raskrsnice na obilaznici oko Nikšića, u mjestu Grebice. To je „Vijestima“ kazao Savo Parača, direktor Direkcije za saobraćaj.

„Imali smo veoma dobar sastanak sa mještanima Grebica i rješenje koje je predložio projektant poklopilo se sa mišljenjem mještana, a sa tim rješenjem saglasili su se i inženjeri Direkcije“, kazao je Parača.

Prema riječima mještana Grebica, Duška Pejovića i Milivoja Radulovića, rješenje predviđa rušenje zida visokog preko pet metara koji onemogućava preglednost vozačima, pa je u protekle četiri godine na toj raskrnici bilo više od 200 saobraćajnih nezgoda, dok je lakše i teže povrijeđeno preko 20 osoba.

„Pojašnjeno nam je da će izvođenju radova prethoditi objavljivanje tendera za izbor izvođača, a da će ta procedura zbog početka ljetnje turističke sezone biti ubrzana“, kazali su Pejović i Radulović.

Prema riječima Parače, nakon izrade završenog projekta slijedi njegova revizija i tada će se znati kada će radovi biti završeni, kao i kolika će biti njihova vrijednost.

„Nakon izrade projekta i revizije veoma brzo ćemo naći način kako da uđemo u radove, a tražićemo sredstva od Vlade. Obećavam da ćemo uraditi sve da se raskrsnica riješi po svim pravilima struke i da radovi budu što prije završeni. Nije riječ o velikim građevinskim radovima. Sa idejom da se riješi ta raskrsnica, koja je zaista nepregledna i predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju, krenuli smo prije protesta mještana“, kazao je Parača.

Mještani su 13. aprila organizovali mirni protest kod, kako oni zovu, „zida smrti“ i od nadležnih zahtijevali da se što hitnije krene sa rješenjem sporne raskrnice, najavivši i radikalnije mjere. Oni su se više puta obraćali opštini i drugim nadležnim organima tražeći da se na adekvatan način riješi sporna raskrsnica, a organizovali su i potpisivanje peticije koju je potpisalo oko hiljadu stanovnika.

I Luka,sin Slavka Kontića, vlasnika kuće oko koje se nalazi sporni zid, toga dana je kazao da su saglasni sa svim zahtjevima mještana.

„Zid i prilaz je uradila Opština prilikom gradnje magistrale. Mi smo, takođe, tražili da se izmjesti raskrsnica malo dalje, međutim, nijesu mogli da nam izađu u susret. Napravili su taj potporni zid tako da sve što mještani imaju da kažu mogu da se obrate Opštini. Mi nemamo ništa protiv da se nađe neko drugo rješenje, da se rekonstruiše zid, niti da se raskrsnica izmjesti. Tu smo za sve što treba i saglasni smo sa zahtjevima mještana“, kazao je Kontić.

Na pomenutoj dionici postavljena je saobraćajna signalizacija, ali mještani tvrde da od nje nema nikakve koristi.

Bonus video: