Grad na pjeni od mora: Na Smokvici niče 12 solitera

Turističko naselje Smokvice biće veće od Zavale i Starog grada, imaće 1.000 novih apartmana i stanova za tržište
664 pregleda 19 komentar(a)
Smokvice (Novine)
Smokvice (Novine)
Ažurirano: 30.04.2015. 13:35h

Smokvica, atraktivni zemljišni kompleks uz more, između Perazića dola i Reževića biće pretvoren u novi betonski grad na samoj pjeni od mora, četiri puta veći od kompleksa na Zavali ili budvanskog Staroga grada.

Izmjenama i dopunama planskog dokumenta, urbanistički projekat Turističko naselje Smokvica, koji su juče na šao na javnoj raspravi, ruskim investitorima otvara se mogućnost da grade samo jedan hotel, ali zato i pravi grad sa stanovima i apartmanima za tržište.

Na 22 hekatara, koliko obuhvata planski dokument, predviđena je izgradnja još 12 apartmanskih kula od 10 i 11 etaža, osam šestospratnica, devet petospratnica sa apartmanima, kao i 22 dvoetaž na i dvije petospratne renta vile, što je gotovo 1.000 novih apartmana i stanova za tržište.

Najavljivana kao jedna od najvećih hotelskih investicija, u okviru kompleksa gradiće hotela svjetskog brenda Kempinski, jer je lokalitet od 13 hektara na Smokvici nadomak Reževića, od strane ruskih biznismena kupljen prije osma godina, za nevjerovatnih 25 miliona eura. Krševiti zemljišni kompleks i dan danas je utrina.

Ruski investitori okupljeni oko firme V.A.S. invest, kupili su tada ukupno 13 hektara, od kojih je Opštini pripadalo 62.000 kvadrata, dok je ostatak bio u vlasništvu mještana.

Opština je od toga posla, inkasirala gotovo 13 miliona eura, što je bila najveća milionska finanijska injekcija za opštinsku kasu ikada ostvarena.

Opština je kvadrat zemlje prodavala po 207, dok su sedam hektara koje su kupili od mještana Rusi plaćali najviše po 180 eura po kvadrtu.

Iako je čak bila navodno potpisana franšiza, te bio najavljen sigurni dolazaka Kempinskog, nikada nije započela gradnja, a u međuvremenu, 13 hektara zemlje, podiljeljeno je na dvije firme.

Kompanija V.A.S. invest ostala je vlasnik 65.887 kvadrata na Smokvici. Riječ je o kompaniji koju su, kako se navodi u Centralnom registru privrednog suda, osnovale pet firmi: Leeson overseas, Renovatio investment holding, Croft Propertise limited, Comont real estate limited partnership i OAK estates limited.

Preostalih 70 hiljada kvadrata na ovom lokalitetu vodi se na izvjesnu firmu “Boticelli land development”, koju je osnovala kompanija Boticelli corporation sa Maršalskih ostrva.

Doskorašnjem planskom dokumentu, istekao je petogodišnji rok, pa je Opština, još prošle godine, pokrenula izradu njegovih izmjena i dopuna.

Novi planski dokument nema nikakve veze sa starim, zadržana je jedino stavka da će biti izgrađeno oko 190 hiljada kvadrata bruto građevinske površine, ali je došlo do potpune prekompozicije.

Tako je nekadašnji hotel, koji je imao 13 etaža, sada sveden na sedam etaža i nalazi se na zemlji firme Boticelli land development, ali je zato povećana spratnost svih ostalih objekata.

Hotel će imati 25 hiljada kvadrata bruto građeviske površine, dok su apartmakske kule, uglavnom od 5.000 do 6.500 kvadrata. Centralni objekti sa apartmanima imaće oko 2.000, dok šestospratnice imaju po 5.000 kvadrata bruto građevinsk površine. Vile su po 700 kvadrata, dok će petospratne renta vile imati po 900 kvadrata.

Jedina dobra stvar je što višesprstnice, zbog nagiba terena, neće “viriti” iznad jadranske magistrale.

Prigovor Uprave za zaštitu baštine

Zanimljivo je da su svi nadležni organi, ministarstva i institucije, koje učestvuju u procesu donošenja planova, dali su saglasnost na nacrt plana, bez ikakvih primjedbi.

Kako je ranije pisao “Monitor”, Ministarstvo za kulturu, odnosno Uprava za zaštitu kulturne baštine, postupila je drugačije. Sa Cetinja je stiglo negativno mišljenje na ovaj planski dokument.

Iz Uprave su dali prigovor na veliki broj višespratnica koje su ucrtane.

Bonus video: