Stotine građana sa sjevera države odlazi u zapadnu Evropu

Iz Bijelog Polja je i juče otišao jedan autobus
52 pregleda 67 komentar(a)
iseljavanje, Foto: NVO Euromost
iseljavanje, Foto: NVO Euromost
Ažurirano: 30.04.2015. 12:33h

Više stotina ljudi sa sjevera otputovalo je u posljednjih nekoliko dana u države Evropske unije (EU), tvrdi predsjednik NVO "Euromost" Almer Mekić.

Upozorivši da mjesecima prate "masovno iseljavanje", Mekić je saopštio da je riječ o "najvećem talasu" u posljednjih pola godine i da je otišlo najmanje 700 ljudi.

On smatra da se "najveći broj" iseljava zbog teške socio-ekonomske situacije i "nemogućnosti da prehrane sebe i porodice".

"Tokom 2014. je mjesečno odlazilo između 300 i 700 osoba, a sada je taj broj premašen u svega nekoliko dana. Uzrok tome su navodno glasine da će evropske zemlje u azil primati do 1. maja", kazao je Mekić, upozorivši da očekuje još veći broj nakon završetka školske godine, ako se nešto "hitno ne preduzme".

On tvrdi da su iz Bijelog Polja za vikend otišla tri autobusa, a u ponedjeljak, utorak i juče po jedan, i da su prevoznici iz Novog Pazara uveli i “dodatne linije”, zbog “sve većeg broja zainteresovanih”.

"U kontaktu sa novopazarskim prevoznicima smo doznali da su se u prevoz uključile sve tamošnje agencije. Dobili smo podatke da su u subotu iz tog grada otišla četiri autobusa, a u utorak dva. Neke od agencija koje smo kontaktirali nijesu željele da preciziraju broj autobusa, samo su nam rekli da je interesovanje veliko”, pojasnio je Mekić kako je došao do brojke od najmanje 700 ljudi.

On je rekao da će, prema najavama, za vikend iz Bijelog Polja i Novog Pazara ka Evropi otputovati četiri do šest autobusa.

"Prevoze i taksisti, pa smo u utorak veče vidjeli kombi, novopazarskih tablica, u pratnji malog auta. Putnike su uzimali ispred kuća, jer mnogi ne žele da im se zna da odlaze u azil. Prisustvovali smo juče oko 14 sati odlasku još jednog autobusa. Odvezao je Bjelopoljce do Novog Pazara, odakle će drugim dalje, objasnili su”, kazao je Mekić.

Đedove suze na rastanku

Mekić tvrdi da je vidio i starijeg čovjeka koji je ispraćao sina, snahu i unučad: “Po što su krenuli, plačući je reako starcu pored sebe: 'Ne znam hoću li ih više vidjeti, ali znam da neće biti gladni'”.

On je ocijenio da je iseljavanju znatno doprinjelo ukidanje socijala, istakav ši da je samo u Rožajama u novembru "oko 600 porodica ostalo bez tih primanja”.

Pozvao je ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Bebu Kovačević da nakon praznika posjeti sjever i sa predsjednicima opština iz kojih se najveći broj osoba iseljava razgovara o načinu na koji bi se to zaustavilo.

Bonus video: