Pozitivna: Migracije zaustaviti razvojem malih i srednjih preduzeća na sjeveru

“Rezultati loše politike dvadesetpetogodišnje vladavine DPS-a vidljivi su na svakom koraku. Od užeg centra grada, koji je oronuo i neuređen, do nekadašnjeg industrijskog grada na Rudešu i uništenih fabričkih hala. Dok se takvo stanje nastavlja iz godine u godinu, grad i njegova okolina polako, ali sigurno nestaju”
3 komentar(a)
Berane grad, Foto: Rabrenović
Berane grad, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 30.04.2015. 11:14h

Povjereništvo Pozitivne Crne Gore za Berane ocijenilo je da je u cilju zaustavljanja migracija na sjevera države neophodan razvoj malih i srednjih preduzeća primjenom pozitivne diskriminacije na lokalnom nivou u smislu obezbjeđivanja sigurnog tržišta, paralelno uz primjenu adekvatne kreditne i poreske politike.

Na taj način, kažu u Pozitivnoj, omogućiće se trajni plasman robe i usluga na već pripremljenom tržištu za lokalna preduzeća, a time, dodatno, razvoj novih i zapošljavanje stanovništva.

“Iz razloga što vlast kroz proces tranzicije nije dala alternativu uništenoj privredi u Beranama, kao rezultat, kroz stečajne postupke i otkaze, počevši od 2004. godine do danas, grad ima ogroman broj nezaposlenih. Privatizacijom, Berane je ostalo bez industrije, a samim tim i bez radnih mjesta, razvoja i svega ostalog što je omogućavao ovaj, nekad, industrijski dobro razvijen grad”, navodi se u saopštenju Pozitivne CG.

Dodaje se kako umjesto ravnomjernog regionalnog razvoja koji je ostao samo u planovima, a čiji su svi rokovi istekli, danas imamo samo visok stepen eksploatacije šume, od čega korist imaju jedino privilegovani pojedinci, dok lokalna zajednica i širi sloj stanovništva imaju dodatni teret zbog erozija, poplava, klizišta.

“Rezultati loše politike dvadesetpetogodišnje vladavine DPS-a vidljivi su na svakom koraku. Od užeg centra grada, koji je oronuo i neuređen, do nekadašnjeg industrijskog grada na Rudešu i uništenih fabričkih hala. Dok se takvo stanje nastavlja iz godine u godinu, grad i njegova okolina polako, ali sigurno nestaju”, saopštavaju iz Pozitivne CG..

Iz ove partije podsjećaju sa kakvim resursima raspolaže sjever I da je dovoljno samo primijeniti adekvatan model za njihovu valorizaciju kroz povlastice za svakog novozaposlenog radnika, oslobađanje plaćanja doprinosa za nova radna mjesta u prve tri godine poslovanja i sl.

“Stoga je na sjeveru neophodan razvoj malih i srednjih preduzeća primjenom pozitivne diskriminacije na lokalnom nivou u smislu obezbjeđivanja sigurnog tržišta, paralelno uz primjenu adekvatne kreditne i poreske politike. Na taj način omogućiće se trajni plasman robe i usluga na već pripremljenom tržištu za lokalna preduzeća, a time, dodatno, razvoj novih i zapošljavanje stanovništva” – navode iz Pozitivne CG.

Navodi se da je ovo mehanizam koji ne obezbjeđuje samo start up fazu preduzeća, koja je tretirana intervencijom države putem poreskih i kreditnih olakšica, već omogućava i fazu daljeg razvoja kroz proces obezbjeđivanja stabilnog tržišta za plasiranje roba i usluga lokalnih preduzeća.

“Na ovaj način u veoma kratkom vremenu zaustaviće se zabrinjavajući trend socijalno-ekonomskih migracija mladih i čitavih porodica, dominantno sjeverne regije, u razvijene evropske zemlje”, zaključuje se u saopštenju Povjereništva Pozitivne Crne Gore za Berane.

Bonus video: