"Ostavimo nešto našoj djeci": Protest Budvana protiv gradnje na Školju

Mještani su isplovili barkama i simbolično u konvoju povezali ostrvo i Stari grad
527 pregleda 13 komentar(a)
Budva protest Školj, Foto: Vuk Lajović
Budva protest Školj, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.09.2018. 15:30h

“Ostavimo nešto našoj djeci”, “Školj je naša svetinja”, “ Stop gradnji”, “Ne da(vi)mo Školj”, “Budvani su vezani za Školj”... poruke su ispisane na transparentima koje nose Budvani okupljeni ispred starogradskih bedema na protestu protiv najavljene urbanizacije ostrva Sveti Nikola.

Više od dvjesta Budvana odazvalo se pozivu NVO "Porat Budva - Pizana" koje organizuje protest povodom novog planskog dokumenta kojim se bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri daje zeleno svjetlo da na ostrvu gradi hotel sa 500 ležaja i marinu sa 50 vezova.

Predsjednik NVO Jero Dragićević kazao je da su Budva i Školj neraskidivo vezani. Kazao je da se ne smije dozvoliti uništenje Školja koje je prirodni rezervat.

Tiho Fabris, predstavnik NVO, kazao je da je Budva bez Školja mrtav grad i da je Školj svetinja Budve.

“Uništiće ostrvo da bi hotel radio dva, tri mjeseca. Nama građanima će uništiti prirodu, podmorje, uništiti cvrkut ptica, istorisjko kulturno mjesto," kazao je Fabris.

JWPlayer video mesto

Kazao je da Opština mora kupiti ostrvo.

"Tražimo od Vlade i Skupštine da se ne dozvoli gradnja hotela, već da ostane park i šuma", dodao je Fabris.

Poručio je Šinavatri da se okane svetinje i da ide odakle je došao, "a mi ćemo se braniti svim sredstvima”, poručio je Fabris.

Mještani su isplovili barkama i simbolično u konvoju povezali ostrvo i Stari grad.

Isplovilo je oko 30 barki i brodova. Broj bi bio veći, ali su organizatori zbog jake bure pozvali da se samo velikim barkama izađe na more.

"Protest je organizovan tako da se isplovi sa barkama ispred porta, potom da se od vrha lanterne do ostrva barke povežu u niz, što simbolizuje neraskidivu vezu grada sa ostrvom... Sveti Nikola je najveće crnogorsko ostrvo i predstavlja prirodni biser ne samo za grad Budvu, već i za cijelu državu. Kao takvo, od neprocjenjive je vrijednosti i značaja da se sačuva od izgradnje hotela i marine za jahte", poručili su ranije u pozivu građanima iz NVO "Porat Budva - Pizana.

Ocijenili su da valorizacija ostrva treba da ide u pravcu razvoja koncepta park-šume i jednog modernog izletišta, sa svim sadržajima za rekreaciju i boravak u prirodi, što nedostaje turističkoj ponudi Budve.

"Urbanizovanje ostrva je u suprotnosti sa svim međunarodnim konvencijama, kao i sa standardima zemalja regiona u kojima su očuvanje prirodnog bogatstva i priobalja podignuti na najviši civilizacijski nivo. Ostrvo je jedina preostala netaknuta autentična prirodna cjelina koju treba sačuvati za dobro svih nas, kao i generacija koje dolaze. Ono ne pripada samo nama, ostrvo je jedan botanički svijet i stanište ptica, životinja i riba. Ostrvo je vjekovima bilo neraskidivi dio grada i sastavni dio tradicije življenja na ovom našem prostoru. Generacijama se prenosi duh originalnih autentičnih vrijednosti mediteranskog života koji se u velikoj mjeri odvijao na našem ostrvu Sveti Nikola na kojem postoji istoimena crkva čije postojanje datira s kraja 11. vijeka, što predstavlja neprocjenjivo kulturno-istorijsko dobro“, poručili su iz ove NVO.

Galerija

Bonus video: