Moraju da isele iz trošne barake

“Hana i Boban su proglašeni radno nesposobnim, a ukinuta im je socijalna pomoć već nekoliko mjeseci,” saopšteno je iz Banke hrane
54 pregleda 1 komentar(a)
Hana Laić, Boban Laić, Foto: Banka hrane
Hana Laić, Boban Laić, Foto: Banka hrane
Ažurirano: 29.04.2015. 19:15h

Porodica Laić živi u veoma teškim uslovima, u naselju Cijevna, preko puta “Kipsa”, a do 20. maja moraju iseliti iz trošne barake u kojoj borave.

Iz Banke hrane saopštili su da su Laići pravi primjer, koji potvrđuje da dugogodišnji korisnici socijalne pomoći sporo ili nikako ne izlaze iz siromštva.

“Hana je korisnica materijalnog obezbjeđenja zadnjih 25 godina sa prekidima. Radno je nesposobna. Živi sa sinom Bobanom, kojeg je komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja proglasila radno nesposobnim. On je korisnik novčane naknade za njegu i pomoć drugog lica”, navode iz Banke hrane.

Istakli su da Laići žive u iznajmljenoj baraci.

“Nemaju vodu, već je donose iz obližnjeg skladišta. U kući je vlaga, mem, buđ”, navodi se u saopštenju. Tvrde da su Laići neuslovan smještaj plaćali 20 eura, ali kako ni to više nijesu u prilici, vlasnik im je rekao da se moraju iseliti do 20. maja. Saopštili su da je Laićima socijalna pomoć, od 130 eura za oboje, ukinuta nekoliko mjeseci, a žive od milostinje komšija i prijatelja i skupljanja starog gvožđa.

“Čekaju da dobiju socijalu, na slobodno mjesto u Narodnoj kuhinji...”, piše u saopštenju Banke hrane.

Hana i Boban, istakli su, ne znaju koji su razlozi da imaju prekide u dobijanju socijalne pomoći.

“Čuli smo objašnjenje nadležnih da se obustava socijalnih davanja sprovode kako bi se stimulisali korisnici da nađu posao. Kako će naći posao radno nesposoban čovjek? Kako će naći posao mnogi koji su na evidenciji Biroa rada kada posla nema?”, kazali su iz Banke hrane. Apelovali su na nadležne da se upoznaju sa situacijom na terenu, da pokrene hitne mjere pomoći porodicama koje se bore za preživljavanje.

I pored odluke Ustavnog suda, traže isto obroka kao i lani

Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu odluke Glavnog grada kojom je predviđeno da je crnogorsko državljanstvo uslov za ostvarivanja prava iz socijalne i dječije zaštite, kao što je pristup Narodnoj kuhinji.

Međutim i pored toga, kako su saopštili iz Banke hrane u toku je tender za pripremu, dostavu i servisiranje gotovih jela za Narodnu kuhinju za ovu godinu kojim se traži isti broj obroka kao i do sada.

“Za 500 obroka Glavni grad je budžetom predvidio 500.000 eura”, navode iz Banke hrane.

Bonus video: