Beham: Crna Gora posvećena unapređenu rodne ravnopravnosti

„Oblast poštovanja i unapređenja principa rodne ravnopravnosti je od izuzetnog značaja za napredak svakog demokratskog društva koje teži jednakosti svih svojih članova“, ocijenio je Nimanović
1 komentar(a)
Miroslava Beham, Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Miroslava Beham, Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.04.2015. 18:29h

Crna Gora posvećena je unapređenju rodne ravnopravnosti i zaštiti ljudskih prava, i spada u države koje se imaju čime pohvaliti po tom pitanju, ocijenila je visoka savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti u OEBS-u, Miroslava Beham.

Ona je danas, tokom razgovora sa ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem, čestitala na dosadašnjim postignutim rezultatima Crne Gore u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti.

„To nije jednostavno pitanje i zahtjeva aktivno angažovanje svih relevatnih subjekata koji su u obavezi da sprovode politiku rodne ravnopravnosti u svim sferama i na svim nivoima društvenog života“, kazala je Beham, saopšteno je iz Ministarstva.

Beham je iskazala posebno interesovanje za implementaciju Istanbulske konvencije Savjeta Evrope i Rezolucije UN 13/25 "Žene, mir, bezbjednost".

„Ona je dala preporuku da bi Crna Gora trebalo da ima poseban nacionalni plan za implementaciju pomenute Rezolucije. U tom smislu ponudila je svu podršku organizacije OEBS-a“, navodi se u saopštenju.

Numanović je predstavio u aktivnosti koje su realizovane u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti u prethodnoj godini i prvom kvartalu ove godine.

„Oblast poštovanja i unapređenja principa rodne ravnopravnosti je od izuzetnog značaja za napredak svakog demokratskog društva koje teži jednakosti svih svojih članova“, ocijenio je Nimanović.

On je pohvalio saradnju koju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ostvaruje sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

„Kao rezultati te uspješne saradnje za nama su brojne aktivnosti edukativnog karaktera, veoma sadržajna podrška unapređenju žena u Crnoj Gori u oblasti jačanja na ekonomskom, individualnom, obrazovnom planu“, naveo je Numanović.

Kako je ukazao, statistika pokazuje da Crna Gora postiže kvalitetne i dugoročne rezultate pogotovo na lokalnom nivou, gdje Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstvo sprovode zajednički projekat jačanja principa rodne ravnopravnosti.

Bonus video: