Pejanović: Procedure za zapošljavanje u MUP-u se moraju poštovati

On je objasnio da bi starješina organa donio odluka o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta, prema važećem zakonu, potrebno je da budu ispunjena tri uslova: da je radno mjesto utvrđeno aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, da ja upražnjeno i da postoje obezbjeđena finasijska sredstva
149 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.04.2015. 17:57h

Procedure za zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i policiji se moraju poštovati, poručio je sekretar tog Vladinog resora, Dragan Pejanović, tokom razgovora sa diplomcima Policijske akademije.

On je objasnio da bi starješina organa donio odluka o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta, prema važećem zakonu, potrebno je da budu ispunjena tri uslova: da je radno mjesto utvrđeno aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, da ja upražnjeno i da postoje obezbjeđena finasijska sredstva.

„U cilju stvaranja uslova potrebno je bilo, između ostalog, donijeti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, a nakon njega Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, koji je predvidio početne pozicije za koje diplomci ispunjavaju uslove i na koje mogu da konkurišu“, podsjetio je Pejanović, saopšteno je iz MUP-a.

On je kazao da početnih pozicija, prije donošenja ovog Pravilnika, koji je stupio na snagu prije mjesec, nije bilo, pojašnjavajući da za diplomce četvrte generacije nijesu mogli biti raspisani javni oglasi na osnovu kojih mogu zasnovati radni odnos.

Komentarišući primjedbu da je izrada Pravilnika dugo trajala, Pejanović je kazao da tim aktom nije trebalo obezbijediti samo početne pozicije za koje diplomci ispunjavaju formalne uslove, već da je trebalo urediti izuzetno kompleksno pitanje organizacionog prilagođavanja, reorganizacije policije, kako bi se, kako je naveo, kvalitetno odgovorlo na obaveze iz zakona, strateških dokumenata i akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Pejanović je objasnio diplomcima da su preduzete i druge mjere, u vezi s tim, kao što je penzionisanje određenog broja službenika, koje su otvorile mogućnost zapošljavanja mladih, stručnih i obrazovanih kadrova.

„Nakon što su, usvajanjem Zakona i Pravilnika, stvoreni neophodi uslovi, raspisivanje oglasa za pozicije za koje diplomci ispunjavaju uslove očekuje se u toku maja mjeseca“, najavio je Pejanović.

On je kazao da, oni koji žele da budu dio MUP-a i Uprave policije i čiji će zadatak biti da sprovode zakone u interesu mira, stabilnosti i bezbjednosi, u interesu građana, moraju imati potreban nivo razumjevanja, etičnosti i strpljenja, posebno kad je u pitanju zakonodavni postupak.

Bonus video: