Regionalne inicijative značajne za rezultate u oblasti migracija

„Held je ukazala na značaj regionalne saradnje, ne samo u okvirima Zapadnog Balkana, već i šire, i izrazila spremnost IOM-a za pružanje podrške Crnoj Gori u razvijanju strategija realizacije migracione politike“, kaže se u saopštenju
71 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Renata Held, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Renata Held, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.04.2015. 18:01h

Regionalne inicijative, u kojima Crna Gora aktivno učestvuje, snažan su potencijal za zajedničko djelovanje u pravcu postizanja što boljih rezultata u oblasti migracija u svim državama zapadnog Balkana, kazala je regionalna direktorka Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Renata Held.

Ona je danas, tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, ocijenila da je saradnja sa Crnom Gorom u oblasti migracija veoma dobra, ističući značaj brojnih regionalnih inicijativa koje daju snažan podsticaj uspješnom sprovođenju migracionih politika.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić je kazao da Crna Gora ulaže snažne napore kako bi se što efikasnije suočila sa migracionim izazovima, naročito ilegalnim migracijama.

„Naznačio je da Crna Gora ima solidan legislativni okvir za politiku migracija i da je u potpunosti posvećena da kroz regionalnu saradnju doprinese što efikasnijem suočavanju sa fenomenom migracija, svjesna da se jedino zajedničkim naporima mogu postići održivi rezultati“, navodi se u saopštenju.

Lukšić je rekao i da Crna Gora, kao zemlja koja prima radnike migrante iz regiona, ali isto tako i kao zemlja iz koje odlaze njeni građani na školovanje i rad u inostranstvo, ima interes da produbi ionako već sadržajnu saradnju sa IOM, u obostranom interesu.

„Obostrano je konstatovan značaj Regionalne inicijative za migracije, azilante i izbjeglice (MARRI) kao okvira za podsticanje aktivnosti i saradnje u regionu, pri čemu je Lukšić posebno ukazao važnost crnogoroskog predsjedavanja MARRI-jem, od juna ove godine, kojim će Crna Gora težiti da unese novi impuls u djelovanju ove inicijative“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razmjenili mišljenja o aktuelnim migracionim dešavanjima i krizama, naročito u i oko Mediterana, koji nalažu uključivanje i tijesnu saradnju šireg broja država i aktera u pravcu iznalaženja riješenja koja će prije svega spriječiti dalje ilegalne migrantske aktivnosti.

Marković: Vlada posvećena problemu migracija

Held se ranije danas sastala i sa potpredsjednikom Vlade, Duškom Markovićem.

Izazov migracija u regionu i njihovo prelivanje ka državama Evropske unije (EU) zahtijeva efikasnu prevenciju aktuelnih problema ilegalnih migracija i azila, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković navodeći da crnogorska Vlada posvećena tome.

On se danas sastao sa regionalnom direktorkom IOM-a, Renatom Held, direktorom kancelarije za Balkan, Đanlukom Rokom i šeficom te kancelarije u Crnoj Gori, Dušicom Živković.

„Izazov migracija u regionu i njihovo prelivanje ka državama EU zahtijeva efikasnu prevenciju aktuelnih problema ilegalnih migracija i azila, čemu je Vlada Crne Gore snažno posvećena i opredijeljena da i u tom segmentu bude kooperativni dio evropske politike“, rekao je Marković.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, na sastanku je zaključeno da će kvalitetna i uspješna saradnja Vlade Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije dodatno biti intenzivirana kroz sveobuhvatniji pristup regionalnim migracionim izazovima.

Marković je, kako se dodaje, iskazao zadovoljstvo konstruktivnom saradnjom Vlade Crne Gore sa IOM-om, koja je dala značajne rezultate u kreiranju efikasnog legislativnog okvira za politiku migracija, što predstavlja šansu za njeno dalje produbljivanje.

„Held je ukazala na značaj regionalne saradnje, ne samo u okvirima Zapadnog Balkana, već i šire, i izrazila spremnost IOM-a za pružanje podrške Crnoj Gori u razvijanju strategija realizacije migracione politike“, kaže se u saopštenju.

Roko je podržao predstojeće predsjedavanje Crne Gore MARRI-jem i njeno pozicioniranje u regionu, dok je Živković pohvalila usvajanje novog Zakona o strancima i ukazala da sljedeći korak predstavlja institucionalna podrška i saradnja u implementaciji.

„Na sastanku je zaključeno da je uloga Crne Gore, kao ključnog partnera na regionalnom nivou, od suštinskog značaja za dalje unapređenje saradnje susjedskih država u oblasti migracija“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: