Zbog torture u ZIKS, država će morati da plati više od 13.000 eura

Šabović je ocijenila da će ovaj i drugi slučajevi koji prispijevaju podstaći crnogorsko pravosuđe da malo ozbiljnije rade svoj posao. „I da ovim stvarima prilaze na ozbiljniji način, kako bismo svi mi osjećali sigurnost u svojoj državi i povratili vjeru u institucije sistema, jer se svi možemo naći u poziciji Milića i Nikezića“, rekla je Šabović
50 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS tortura, Foto: Screenshot (YouTube)
ZIKS tortura, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.04.2015. 13:58h

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Milić-Nikezić protiv Crne Gore, trebalo bi da podstakne crnogorsko pravosuđe da malo ozbiljnije rade svoj posao, ocijenila je advokat oštećenih Ilhana Šabović.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je, u slučaju Milić-Nikezić protiv Crne Gore, presudio da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Šabović je ocijenila da će ovaj i drugi slučajevi koji prispijevaju podstaći crnogorsko pravosuđe da malo ozbiljnije rade svoj posao.

„I da ovim stvarima prilaze na ozbiljniji način, kako bismo svi mi osjećali sigurnost u svojoj državi i povratili vjeru u institucije sistema, jer se svi možemo naći u poziciji Milića i Nikezića“, rekla je Šabović agenciji MINA.

Ona je kazala da će država, nakon što odluka Evropskog suda za ljudska prava postane pravosnažna, oštećenima i njihovim zastupnicima morati da isplati oko 13,3 hiljade eura.

Šabović je kazala da, prema Konvenciji o ljudskim pravima, država ili bilo koja strana u postupku može da traži da Veliko vijeće preispita odluku.

„Zainteresovane strane imaju pravo da, u roku od tri mjeseca od donošenja sudske odluke, zatraže da je Veliko vijeće preispita. Ako se obje strane odreknu unaprijed tog prava, odluka može da postane pravosnažna odmah“, pojasnila je Šabović.

Ona je rekla da još nije dobila presudu o kojoj je saznala iz medija, i da nije direktno kontaktirala svoje klijente kako bi vidjela da li su oni zadovoljni presudom.

„Ali pretpostavljam da je za njih ova satisfakcija u redu. Znači, mogla bi država da se obrati Vijeću, a da li će ona to uraditi – ne znam“, kazala je Šabović

Prema njeenim riječima, oštećeni dobijaju naknadu nematerijalne štete zato što država nije postupila na način kako je trebalo, i ta nakanada je odmjerena prema nahođenju Suda.

Oštećeni bi, kako je kazala, trebalo da dobiju po 4,35 hiljada eura, a držva mora nadoknaditi i troškove oko angažovanja svojih predstavnika.

„Moraće da nadoknade i troškove koji su priznati našoj advokatskoj kancelariji koja vodi ovaj postupak osam godina. Za Milića su dosuđeni troškovi oko 3,5 hiljada, a za Nikezića oko 1,1 hiljadu. Znači, država će morati da nadoknadu ukupmno oko 13,to je ukupno oko 13,3 hiljade eura“, precizirala je Šabović

Ona je rekla da Sud donosi odluku, a da je njeno izvršenje nadležnost Komitet ministara.

Šabović je kazala da, kad odluka postane pravosnažna, ona je obavezujuća za države članice Savjeta Evrope, i Komitet ministara će nadgledati njeno izvršenje.

"Oni imaju svoja pravila i procedure, ali ja se nadam da nećemo doći u tu situaciju da će oni morati da insistiraju na njenom izvršenju. Dosta ćemo toga znati kad vidimo da li će država da podnese žalbu Velikom vijeću, i tada ćemo vidjeti kakav je njen stav prema presudi i njenom izvršenju“, kazala je Šabović

Bonus video: