CPC podnijela krivičnu prijavu protiv službenika Uprave za nekretnine

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije, Stevo Vučinić, kazao je da je Vrhovnom državnom tužilaštvu - Odjeljenju za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, predata krivična prijava protiv nepoznatih službenika iz nikšićke Područne jedinice Uprave za nekretnine
72 pregleda 10 komentar(a)
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.04.2015. 13:00h

Mitropolija Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) podnijela je krivičnu prijavu protiv službenika nikšićke Uprave za nekretnine koji su, kako je saopšteno iz Mitropolije, nezakonito upisali državnu imovinu na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije, Stevo Vučinić, kazao je da je Vrhovnom državnom tužilaštvu - Odjeljenju za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, predata krivična prijava protiv nepoznatih službenika iz nikšićke Područne jedinice Uprave za nekretnine.

„Bez pravnog osnova, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, ta lica su protivpravno upisala na Beogradsku patrijaršiju 2,8 miliona metara kvadratnih livada, šuma i pašnjaka, manastir Kosjerevo, Sabornu crkvu u Nikšiću, 2o crkava i 1,8 hiljada metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora enormne materijalne i kulturne vrijednosti“, navodi se u saopštenju Vučinića.

Prema njegovim riječima, upis je izvršen s namjerom da se dio državne teritorije i crnogorske svetinje „uzakone u vlasništvu strane države“.

Vučinić je kazao da krivično djelo koje su izvršila ta službena lica u sebi sadrži bića više krivičnih djela – protivustavne djelatnosti, korupcije, izdaje domovine i zloupotrebe službenog položaja.

„Zahvaljujući tom nezakonitom upisu, Beogradska patrijaršija se ponaša kao vlasnik ove imovine, iako ona nikada nije bila svojina cetinjske Mitropolije, a još manje cetinjske filijale SPC“, rekao je on.

Zato su, kako je naveo, vjernici i sveštenici CPC lišeni mogućnosti da obavljaju vjerske obrede u tim manastirima, crkvama i na seoskim grobljima.

„Pa zahtijevamo da tužilac u okviru svojih nadležnosti pokrene postupak, utvrdi koja su lica počinila navedeno krivično djelo i preduzme mjere da se crkvena imovina vrati u prvobitni vlasnički status - državno vlasništvo“, kazao je Vučinić.

Bonus video: