Žabljak: Uspostavljen Socio-ekonomski forum u Nacionalnom parku „Durmitor“

Skupu, kojim je predsjedavao direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović prisustvovali su predstavnici JP Nacionalni parkovi Crne Gore, predstavnici pet Opština koje gravitiraju prostoru koji pokriva ovaj Nacionalni park, lokalnih firmi, turističke organizacije koji su iskazali spremnost da doprinesu razvoju, očuvanju i promociji zaštićenih prirodnih prostora koji su zahvaljujući svojim vrijednostima uvršćeni u UNESCO listu svjetske prirodne i kulturne baštine
86 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.04.2015. 12:46h

Usvajanjem poslovnika o radu i izborom Toma Pajovića za predsjednika i Jovane Pavlović za sekretarku, na Žabljaku je održana konstitutivna sjednica i uspostavljen Socio-ekonomski forum u Nacionalnom parku „Durmitor“.

Skupu, kojim je predsjedavao direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović prisustvovali su predstavnici JP Nacionalni parkovi Crne Gore, predstavnici pet Opština koje gravitiraju prostoru koji pokriva ovaj Nacionalni park, lokalnih firmi, turističke organizacije koji su iskazali spremnost da doprinesu razvoju, očuvanju i promociji zaštićenih prirodnih prostora koji su zahvaljujući svojim vrijednostima uvršćeni u UNESCO listu svjetske prirodne i kulturne baštine.

"U evropskim zemljama obraćaju veliku pažnju saradnji između nacionalnih parkova sa entitetima koji rade u parku. Odbor direktora JP NP CG donio je odluku o osnivanju socio-ekonomskog foruma u svim Parkovima, što je danas urađeno u Nacionalnom parku “Durmitor”. Iako njegove odluke nisu obavezujuće, svi zaključci Foruma su izuzetno važni i imaće poseban značaj u smislu donošenja odluka. Sa druge strane, predlozi, sugestije i mišljenja će naći mjesto u svim programiranim aktivnostima. Zato očekujemo dobru i uspješnu saradnju sa ciljem promocije i afirmacije ne samo Nacionalnog parka već cijelog područja Durmitora", kaže Tomo Pajović.

"Razlog za integraciju lokalnog stanovništva u procese i poslove upravljanja u prirodnim područjima ima za cilj poboljšanje uslova života. Nacionalni park “Durmitor” je jedan od ključnih faktora za razvoj ovog područja i sklop svih onih subjekata koji baziraju svoje poslovanje na turizam, organsku poljoprivredu, tradicionalne zanate i drugo što se može prepoznati i pravilno iskoristiti", kaže Veselin Luburić iz JP “Nacionalni parkovi Crne Gore".

Prva radna sjednica Foruma održaće se narednih dana a tema će biti pripreme predstojeće turističke sezone.

Bonus video: