Pešić: Na UCG 504 doktoranta

Broj doktorskih disertacija varira svake godine
2 komentar(a)
CEMI UCG_1, Foto: B.PEJOVIĆ
CEMI UCG_1, Foto: B.PEJOVIĆ
Ažurirano: 29.04.2015. 10:30h

Univerzitet Crne Gore (UCG) trenutno ima 504 doktoranta, saopštio je predsjednik Naučnog odbora UCG, Vladimir Pešić, navodeći da se oni u radu suočavaju sa više izazova.

Pešić je to kazao na Forumu koji se održava danas u Podgorici, povodom Dana UCG.

Pešić je podsjetio da na evropskom prostoru postoji konsenzus o načinu na koji se organizuju doktorske studije, navodeći da u Crnoj Gori postoji dugogodišnja praksa organizovanja tog nivoa visokoškolskog obrazovanja.

Doktorske studije se u Crnoj Gori, prema riječima Pešića, organizuju od 1980. godine i u tom periodu su programi usklađivani sa potrebom razvoja određenih oblasti, ali i sa otvaranjem novih ustanova.

Broj doktorskih disertacija varira svake godine a, kako je naveo, kreće se od 13 do 20 godišnje.

Veliki broj disertacija realizovan je, kako je naveo, uz pomoć i podršku kolega koji rade na visokoškolskim ustanovama u državama regiona, ali i u drugim drzavam.

"UCG je prepoznao značaj doktorskih studija", rekao je Pešić.

Prema njegovim riječima, na UCG ima 29 doktorskih programa, sa 49 usmjerenja i oni se realizuju na 13 univerzitetskih jedinica.

Pešić je ukazao na nakoliko problema doktoranata na UCG, navodeći da je jedan to što su doktoranti koji su zapošljeni kao saradnici u nastavi često opterećeni obavezama u nastavi.

To, kako je naveo, smanjuje njihovu mobilnost ali i mogućnost da se posvete svijim istraživanjima.

Pešić je kazao da su gotovo sve fakultetske jedinice formirale programe za doktorske studije, navodeći da, uprkos tome, mali broj studenata dođe do tog nivoa studiranja.

Jedan od problema je i privlačenje studenata da se odluče za pohadanje doktorskih studija, posebno kada su u pitanju tehničke i prirodne nauke.

Pešić je ukazao i na problem slabe opremljenosti laboratorija u kojima bi bili vršena istraživanja tokom doktorskih studija.

On je kazao da je UCG, preispitivanjem pravila za pohađanje doktorskih studila, u februaru usvojio Pravilnik o studiranju na doktorskim studijama, kojim je ta oblast unaprijeđena.

UCG je tada, kako je kazao Pešić, formirao i Centar za doktorske studije u okviru UCG, kako bi se rješavao problem sa velikom disperzijom programa doktorskih studija.

Pešić je naveo da je u narednom periodu neophodno formirati konačnu listu mentora za doktorske studije, organizovati nastavu po novim principima, ali i stvoriti veću mobilnost doktoranata i nastavnog kadra.

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić, na otvaranju Foruma, je kazala da je taj događaj povod da se otvore teme koje, kako je navela, tište UCG.

Ona je ukazala na značaj konstruktivnog otvaranja problema, kroz kritički razgovor o njima i dijalog a ne »isprazno se konfrontirajući«

Vojvodić je navela da se kroz takav dijalog može govoriti o promjenama koje je donijela globalna modernizacija univerziteta i Bolonja kroz »omasovljenje visokog obrazovanja«.

Na taj način, kako je navela, mogu se dati studijski odgovori na promjene i izazove. »Tu smo da se i ubuduće na ovom Forumu nalazimo ovim povodom«, kazala je Vojvodić.

Melita Kovačević sa Univerziteta u Zagrebu, ukazala je na značaj organizovanja Foruma povodom Dana UCG.

Ona je pohvalila to što je na čelu UCG žena, navodeći da to ukazuje na pozitivne promjene.

Kovačević je naglasila značaj saradnje univerziteta u regionu. »Svi zajedno imamo poteškoća sa istraživačkim kapacitetima«.

Ona je, govoreći o kvalitetu visokoškolskog obrazovanja, ukazala na probleme koji proizilaze od zadovoljavanja samo forme u određenim pitanjima.

"Doktorske studije predstavljaju srž svakog univerziteta", kazala je Kovačević u okviru panela Kvalitet doktorskih studija i modeli saradnje.

Prema riječima Kovačević, bitno je da svaki univerzitet ima doktorante i doktorske studije i važno se izboriti sa odlaskom kandidata koji su najbolji na druge institucije.

Bonus video: