Za sve su krivi kalendari: Vojvoda Marko je rođen 8. maja

“Datum rođenja Marka Miljanova uvijek je proslavljan 8. maja, po novom kalendaru, kao što se uostalom, obilježavaju i datumi drugih istaknutih ličnosti (Petar II Petrović Njegoš 1. novembar/13. novembar)"
172 pregleda 4 komentar(a)
Marko Miljanov, Foto: Wikipedia.org
Marko Miljanov, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 28.04.2015. 19:44h

Iz Sekretarijata za kulturu i sport tvrde da je godišnjica rođenja Marka Miljanova Popovića uvijek obilježavana 8. maja, a ne 25. aprila.

U reagovanju na tekst “Rođenje vojvode Marka zaboravili”, objavljenom prekjuče u “Vijestima”, naveli su da je Marko Miljanov rođen 8. maja po novom (gregorijanskom) kalendaru, odnosno 25. aprila 1833. godine po starom (julijanskom) kalendaru.

“Datum rođenja Marka Miljanova uvijek je proslavljan 8. maja, po novom kalendaru, kao što se uostalom, obilježavaju i datumi drugih istaknutih ličnosti (Petar II Petrović Njegoš 1. novembar/13. novembar). S obzirom na to da se i u Kučima, rodnom mjestu Marka Miljanova, 8. maj obilježava kao datum njegovog rođenja, uvažavajući sugestije građana Kuča, kao i predśsjednika Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, dr Radomira Prelevića, dogovorili smo se da i Glavni grad istog dana na prigodan način proslavi rođenje. Tim povodom, Sekretarijat za kulturu i sport je već osmislio program koji je inspirisan činjenicom da je Marko Miljanov inicijator osnivanja Podgoričke čitaonice, davne 1881. godine. Program će se realizovati u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, prije toga biće položeno cvijeće na spomenik Marku Miljanovu ispred zgrade uprave Glavnog grada, navode iz Sekretarijata.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju “Vijesti”

Bonus video: