Beranski osnovci sakupili oko 20.000 limenki

Najviše su sakupili učenici OŠ "Vuk Karadžić", 110,10 kg, koji su osvojili nagradno putovanje na izložbu dinosaurusa na Jadranskom sajmu u Budvi početkom juna, a zatim učenici OŠ "Radomir Mitrović" sa 89,55 kg sakupljenih otpadnih limenki
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2015. 13:37h

Učenici sedam osnovnih škola sa prostora opštine Berane u toku jednomjesečnog nagradnog takmičenja "Svaka limenka se računa", koje su u cilju obilježavanja Dana planete inicirali Ekološki pokret "OZON" i Opština Berane, sakupili su oko 300 kilograma otpadnih limenki, što je gotovo 20.000 komada.

Najviše su sakupili učenici OŠ "Vuk Karadžić", 110,10 kg, koji su osvojili nagradno putovanje na izložbu dinosaurusa na Jadranskom sajmu u Budvi početkom juna, a zatim učenici OŠ "Radomir Mitrović" sa 89,55 kg sakupljenih otpadnih limenki.

Treće mjesto je osvojila prigradska OŠ "Donja Rzanica", koja ima oko 100 učenika, sa sakupljenih 56,15 kg limenki. I njih će organizatori Opština Nikšić i Ekološki pokret "OZON" nagraditi putovanjem na jednu od najspektakularnijih izložbi o dinosaurusima, autora Grupo Cultural iz Argentine, koja je do sada imala veliki uspjeh u svijetu.

Ekološki pokret "OZON" se potrudio da se mjerenje izvrši profesionalnom elektronskom vagom, a dovezena je i presa za limenke kako bi se učenici kroz praksu upoznali sa aktivnostima međunarodne kampanje "Svaka limenka se računa", koja se već treću godinu realizuje u Crnoj Gori.

Koordinatorka projekta Marija Milačić je još jednom upoznala prisutne sa programom, a podsjećamo da su sve osnovne škole u Beranama dobile namjenske kutije za sakupljanje limenki.

Da se radi o jednoj o najbolje organizovanih akcija u Crnoj Gori, kada je sakupljanje otpada u pitanju, potvrđuje i činjenica da će sakupljene otpadne limenke biti transportovane u podgoričku Deponiju doo, koja će otkupiti sirovinu, a sredstva će takođe ići u fond za nagradno putovanje učenika na izložbu dinosaurusa.

Na ovaj način Ekološki pokret "OZON" nastavlja saradnju sa dobitnicima godišnje nagrade Zelena zvijezda, a "Deponija doo Podgorica", prošlogodišnji lauret u kategoriji Društveno odgovorno poslovanje, kroz praksu daje primjer kako se opravdava dobijeno priznanje.

Galerija

Bonus video: