Konferencija u Dubrovniku: Zajednički sprovoditi mjere u suzbijanju rada na crno

Ta konferencija je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva, okupila ministre rada država članica EU, Jugoistočne Evrope, kao i visoke predstavnike Evropske komisije i Međunarodne organizacije rada
2 komentar(a)
Konferencija u Dubrovniku, Foto: Gov.me
Konferencija u Dubrovniku, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.04.2015. 15:00h

Države Jugoistočne Evrope i članice Evropske unije (EU) treba da poboljšaju saradnju, u cilju razmjene iskustava o mogućim mjerama koje treba zajedničkim snagama sprovesti u suzbijanju rada na crno.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević učestvovala je na konferenciji „Okvir EU za suzbijanje rada na crno“ u Dubrovniku, koju je organizovalo Ministarstvo rada i penzijskog sistema Hrvatske uz podršku Evropske komisije.

Ta konferencija je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva, okupila ministre rada država članica EU, Jugoistočne Evrope, kao i visoke predstavnike Evropske komisije i Međunarodne organizacije rada.

„Evropska komisija je izrazila potrebu za poboljšanjem saradnje između država članica u suzbijanju rada na crno unapređenjem međudržavne saradnje, razmjenom iskustava i ustanovljavanjem opštih principa za vršenje inspekcije“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su suzbijanje mogućih zloupotreba u kontekstu slobode pružanja usluga, zaštita prava radnika, omogućavanje jednakih uslova za pružaoce usluga i saradnja između odgovornih organa država članica prepoznati kao ciljevi za usvajanje Direktive Evropskog parlamenta i Savjeta 2014/67/EU o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga i izmjeni Uredbe EU br.1024/2012 o administrativnoj saradnji putem Informacionog sistema unutrašnjeg tržišta (Uredba IM).

Kako se dodaje, efikasna implementacija Direktive predstavljaće poseban izazov za države članice, kao i uspostavljanje zajedničke saradnje među državama članicama u okviru Evropske platforme za unapređenje saradnje u prevenciji i sprečavanju rada na crno.

„Neophodno je poboljšati saradnju, ne samo između država članica, već i između zemalja iz Jugoistočne Evrope, u cilju razmjene iskustava o mogućim mjerama koje treba zajedničkim snagama sprovesti u suzbijanju ove pojave“, saopšteno je iz Ministarstva.

Države članice EU, kao i države pristupnice, moći će da koriste fondove EU kako bi jačale kapacitete javnih ustanova u suzbijanju rada na crno i promovisale strukturne reforme u ovoj oblasti.

„Nadalje, potrebno je sveobuhvatno i sistemski pristupiti strategijama, mjerama i politikama zasnovanim na detaljnoj analizi situacije i prikupljenim podacima za preciznije utvrđivanje rada na crno i mjerama za njegovo suzbijanje“, rekli su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, očekuje se da će zaključci sa konferencije u Dubrovniku doprinijeti suzbijanju te pojave kroz ispunjavanje ciljeva koje je postavila Evropska platforma za suzbijanje rada na crno, pored ostalog i korišćenjem EU fondova kao polaznom osnovom za predstojeće promjene.

Bonus video: