BS je obezbijedila sebe i ne mari što mladi odlaze trbuhom za kruhom

"Raseljavanje ne samo da se nije zaustavilo, već je dodatno intenzivirano, a posljednjih par mjeseci je poprimilo razmjere epidemije. Nikome ne pada na pamet da se ozbiljnije uhvati u koštac sa ovim problemom"
78 pregleda 5 komentar(a)
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 27.04.2015. 14:02h

"Dok se mladi masovno iseljavaju iz Rožaja u potrazi za boljim životom, Bošnjačka stranka mirno sjedi i posmatra. Iako su dio vlasti na državnom nivou zahvaljujući demagogiji na osnovu koje su dobili svoje mandate, nisu učinili ama baš ništa kako do pustošenja sjevera ne bi došlo. Naprotiv. U koalicinom sporazumu su se lijepo pobrinuli za svoje funkcije, a narod koji je glasao za njih mogao je da dobije evntualno neku potvrdu sa kojom će lakše preći granicu trbuhom za kruhom", kazao je Munever Balota, koordinator Inicijativog odbora Pokreta za promjene u Rožajama.

Ekonomski cunami koji je zadesio i koji je praćen uništavanjem privrednih resursa je, kako je dodao, i dalje u toku.

"Raseljavanje ne samo da se nije zaustavilo, već je dodatno intenzivirano, a posljednjih par mjeseci je poprimilo razmjere epidemije. Nikome ne pada na pamet da se ozbiljnije uhvati u koštac sa ovim problemom. Kao da je cilj da se sjever opustoši do posljednjeg čovjeka. Umjesto obećanih radnih mjesta i pokretanja proizvodnje, jedina privreda koja funkcioniše je ona koja odvozi prije svega mlade ljude u bijeli svijet. Autoprevoznici i taksisti. Ovako ignorantski odnos prema najvažnijem resursu svake zemlje – a to su ljudi, je nedopustivo i jeste prava slika ovog režima u kom Bošnjačka stranka ima i te kakvu ulogu", kazao je Balota.

Vijesti su juče objavile da je masovno iseljavanje sa sjevera Crne Gore nastavljeno i ovog vikenda, te da su se, pored autobusa, uključili su se i taksisti koji od porodica da bi ih prevezli u neku od zemalja EU uzimaju po 400 eura.

"Ove subote su preko Bijelog Polja tri autobusa otputovala prema državama EU. Prvi je stigao juče u četiri sata ujutru, drugi sat kanije, a treći u osam. Stigli su iz pravca Podgorice, Berana i Rožaja. U njih su uglavnom ušli mladi ljudi sa djecom, ukrcavali su se brzo i molili da ih ne slikamo. Jedan od autobusa je stajao ispred jedne privatne kuće gdje redovno preuzima putnike“, saopštili su juče iz NVO "Euromost".

Bonus video: