Veraneze: Policija precijenila potrebe

Za 304 službenika tražilI 190 pancira, 145 vozila, 130 kompjutera, 100 radio-veza, 45 sefova za čuvanje dokumenata
103 pregleda 2 komentar(a)
Policija, Foto: Luka Zeković
Policija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2015. 06:53h

Policija je precijenila realne materijalno - tehničke potrebe kao preduslov za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, tvrdi ekspert Evropske komisije Mauricio Veraneze u svom Izvještaju iz oblasti represije korupcije i organizovanog kriminala.

Prema Analizi o materijalno - tehničkim potrebama koju je sačinila policija, a Veraneze stavio u svoj Izvještaj, samo za tri odsjeka u policiji potrebno je kupiti 190 pancira, 145 vozila, 130 kompjutera, 100 sistema radio-veza, 45 metalnih sefova za čuvanje povjerljivih dokumenata i 100 setova za prikupljanje dokaznog materijala na 304 službenika.

Ta analiza stanja je, napisao je Veraneze, dokument od sedam stranica koji je pripremila radna grupa formirana bez pisane odluke šefa policije radi realizovanja zadataka 6.2.13 AP za poglavlje 24, koju čine rukovodioci tri odsjeka, plus rukovodilac Jedinice za posebne provjere.

Mjera 6.2.13 AP predstavlja analizu materijalno tehničkih potreba Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Cilj analize je, piše on, “da se reflektuje status quo materijalnih i tehničkih potreba” za ta tri odsjeka.

“Analiza stanja je generalno dobro napisan dokument, međutim ako se napravi poređenje sa brojem raspoloživih ljudskih resursa (304 službenika, a 346 po sistematizaciji), u njemu su precijenjene realne materijalno - tehničke potrebe, kao preduslov za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Interne potrebe obično nijesu realne i zbog toga bi za ovakve aktivnosti uvijek trebalo angažovati spoljne eksperte”, tvrdi Veraneze u Izvještaju koji je sačinio prošle godine.

On je, pišući o stanju u policiji u vezi sa mjerama iz AP za poglavlje 24 (prava, sloboda i bezbjednost) napisao da se prije radi o “koraku nego o mjeri koja služi za postizanje konačnog cilja”.

“U ovoj fazi, analizom istaknuta je potreba za 145 novih vozila. U 2014. godini 50, 2015. godini 60 i u 2016. godini 35 vozila, za koje vjerujem da ih je daleko previše u poređenju sa brojem zaposlenih kojih je trenutno 304, a po sistematizaciji 346. Ako uzmemo u obzir trenutno raspoloživa vozila, koja su označena kao veoma stara i neadekvatna, to bi značilo da na svaka dva službenika tačno dođe po jedno vozilo. Neproporcionalnost je evidentna i između broja službenika i pancira, kao i između centralnih i regionalnih odsjeka i broja sefova”, napisao je Veraneze u Izvještaju.

On je naveo da bi za prvi korak trebalo opredijeliti novac u skladu sa raspoloživim budžetom Crne Gore, naročito MUP -a.

“Štaviše, radnja 6.2.14 trebalo je da obuhvati i druge podradnje poput 'definicije specifikacije za nabavku novih materijala' i 'opisa procedure za pokretanje procesa nabavke'. Ovo bi prvenstveno omogućilo i onima koji čitaju AP i izvršnim tijelima da pri prvom pogledu shvate koje korake je neophodno preduzeti da bi se pomakli sa jedne tačke i stigli do druge, koji su to koraci već preduzeti , a koje treba preduzeti i do kada. Te podradnje bi omogućile da se precizno definišu i odgovarajuća finansijska sredstva koja su potrebna i rokovi za svaku podradnju u pogledu žalbi koje podnesu ponuđači koji nijesu odabrani”, piše u Veranezeovom Izvještaju.

Mjera 6.2.14 predviđa opremanje Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminala i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala na centralnom i regionalnom nivou materijalno-tehničkim sredstvima u skladu sa EU standardima.

Mirjana Bošković: Isporuka automobila očekuje se u maju

“Mjera 6.2.13 je završena u roku”, saopštila je “Vijestima” Mirjana Bošković, savjetnica za odnose sa medijama ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića na pitanje o realizaciji mjera 6.2.13. i 6.2.14. iz AP za pregovaračko poglavlje 24 “prije nego je revidiran”.

Ona je saopštila da mjera 6.2.14 ima rok realizacije prvi kvartal 2015. do drugog kvartala 2018. godine.

“Početak realizacije ove mjere, obilježila je nabavka 146 vozila. Nabavka je obavljena putem javnog tendera, ponuđač je izabran i isporuka automobila se očekuje u maju. Od ovog broja, 97 će biti za saobraćajnu policiju, a ostatak za Sektor kriminalističke policije”, saopšteno je iz MUP -a.

Bonus video: