Nafta može biti problem

zvršna direktorica Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), koji je koordinator projekta, Nada Medenica, pojasnila je da se on sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške od 295 hiljada eura
156 pregleda 7 komentar(a)
Jačanje kapaciteta u slučaju incidenata na moru, Foto: Luka Zeković
Jačanje kapaciteta u slučaju incidenata na moru, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2015. 18:49h

Iako je do sada dosta urađeno na sprečavanju ekoloških incidenata na moru, Crna Gora nema dovoljno kapaciteta za reakciju u slučaju izlivanja nafte sa tankera ili platformi.

To je, između ostalog, ocijenjeno na jučerašnjoj prezentaciji projekta “Jačanje kapaciteta u slučaju incidenata na moru”.

Izvršna direktorica Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), koji je koordinator projekta, Nada Medenica, pojasnila je da se on sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške od 295 hiljada eura.

Partneri su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Uprava pomorske sigurnosti, Lučka kapetanija Bar i Kotor, Uprava policije, Mornarica i Agencija za zaštitu životne sredine. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.

“Ubrzani razvoj nautičkog i kruzer-turizma u Crnoj Gori povećava i rizik od različitih vrsta incidenata na moru. Cilj projekta je da doprinese jačanju stručnih i tehničkih kapaciteta u primjeni Nacionalnog plana za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata”, kazala je Medenica.

V.d. generalnog direktora Direktorata za pomorski saobraćaj Vladan Radonjić ocijenio je da je posljednjih godina dosta urađeno na tom planu.

“Važna je bila donacija EU od milion eura, uz pomoć koje smo razvili sistem za zajedničku reakciju i to je odmah dalo rezultate, kada je remorker potonuo u Risanskom zalivu. Međutim, ti kapaciteti koje danas imamo nisu dovoljni za velika zagađenja na otvorenom moru, kao što su na primjer sudari brodova koji prevoze naftu i izlivanje nafte sa platformi. Potrebni su nam kapaciteti koje imaju sve zemlje EU”.

Radonjić je podsjetio da se Evropi desilo potonuće broda “Erika”, koje je napravilo ogromno zagađenje, kada je nafta došla do obala Španije i Francuske i izazvala ekološku katastrofu.

“Tek tada je osnovana Agencija za pomorsku sigurnost EU. Smatramo da nije potrebno da se nešto tako desi, već da treba da to preduprijedimo i na vrijeme nabavimo sredstva za hitnu reakciju”.

Bonus video: