Tivat: Čeka se dozvola za novi toranj od četiri miliona

Predviđena je detaljna rekonstrukcija postojećeg kontrolnog tornja visokog 37 metara, i izgradnja nove zgrade u njegovom podnožju
105 pregleda 4 komentar(a)
toranj Tivat, Foto: Siniša Luković
toranj Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.04.2015. 16:36h

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turima zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju objekata Aerodromske kontrole letjenja (AKL) u Tivtu. Zahtjev je podnesen 15. aprila, a rekonstrukcija podrazumijeva i modernizaciju i rekonstrukciju kontrolnog tornja tivatske vazdužne luke.

U to će SMATSA uložiti blizu 4 miliona eura.

U skladu sa Državnom studijom lokacije “Aerodrom Tivat - sektor 24“, predviđeno je da se obavi detaljna rekonstrukcija postojećeg kontrolnog tornja visine 37 metara, te da se na sada slobodnoj parceli, u njegovom podnožju, podigne novi objekat, sve ukupne površine od oko 1,4 hiljade kvadrata.

U objektu ispod tornja smjestiće se meteo-služba, kancelarije AKL Tivat, tehničke prostorije i aerodromski biro.

Sam toranj će biti detaljno rekonstruisan jer će se srušiti postojeća kupola i prostorije tehničke sale. Na tom nivou napraviće se nova moderna kupola sa najmanje 80 kvadrata korisne površine u kojoj će istovremeno moći raditi pet kontrolora. Na etaži ispod, izgradiće se nove prostorije za odmor kontrolora, učionica i sanitarni čvor, a toranj će pored najmodernije komunikacione i IT opreme, dobiti i panoramski lift.

SMATSA se za rekonstrukciju kontrolnog tornja i izgradnju novih prostorija za potrebe AKL Tivat odlučila zbog starosti i neadekvatnih katakteristika postojećih objekata, kao i činjenice da aerodrom Tivat već godinama bilježi najveću stopu rasta u obimu saobraćaja od svih vazdušnih luka u bivšoj Jugoslaviji.

Početak ove investicije, zbog raznih administrativno-pravnih okolnosti, kasni oko 10 mjeseci.

Prema nezvaničnim informacijama, pripremni radovi počeće u septembru. Već u oktobru krenuće i glavni radovi, jer će se tada, zbog smanjenja obima saobraćaja, stvoriti uslovi da se kontrola letjenja privremeno izmjesti u poseban kontejner sa opremom.

Bonus video: