Nikšić: Učenici u dvorštu škole zasadili 300 četinara, 30 ruža, povrće...

Predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević kazala je da joj je puno srce kada vidi najmlađe i najljepše sugrađane kako su vrijedni i kako uređuju dvorište škole
157 pregleda 3 komentar(a)
Mileva Lalović lalatović, sadnice, Foto: Svetlana Mandić
Mileva Lalović lalatović, sadnice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.04.2015. 15:56h

Danas je u dvorištu Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“ organizovana akcija „Hortikultura u školi”, u toku koje je posađeno 300 komada četinara, oko stotinu komada listopadnog drveća, tridesetak ruža, sređena živa ograda, napravljena mala organska bašta sa sitnim povrćem i žitaricama i postavljene kućice za ptice. Akcija je organizovana na inicijativu Savjeta roditelja te škole, Fondacije “Petrović Njegoš”, biciklističkog kluba „Perun“ i Kluba hortikulture iz Bajica.

“Moramo čuvati prirodu, svoju zemlju, životinje i biljni svijet. Nemamo mnogo vremena za to. Vi mladi ste naša nada da sjutra možemo imati ljepši život koji počinje sa onim što imamo a ne sa onim što nemamo”, kazao je princ Nikola Petrović.

Izrazio je zadovoljstvo što je stvorena prva školska bašta, uz nadu da će i druge škole slijediti primjer nikšićkih osnovaca.

Direktor škole Željko Drinčić kazao je da je njihovu želju da školsko dvorište oplemene i učine ga mjestom koje je “podesno za organizaciju različitih školskih nastavnih i vannastavnih aktivnosti, kao i mjestom boravka građana sa područja naše mjesne zajednice i šireg područja” podražalo više sponzra.

“Ne dešava se baš često da na jednom mjestu imamo ovoliko pozitivne energije, ovoliko želje da svojim radom uljepšamo naš prostor, želje da radimo i da se družimo. Sve ovo je dokaz da je ideja organizovanja akcije na uređenju školskog dvorišta bila potpuno opravdana i krajnje korisna”, kazao je Drinčić.

Predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević kazala je da joj je puno srce kada vidi najmlađe i najljepše sugrađane kako su vrijedni i kako uređuju dvorište škole. Prema njenim riječima, obzirom da se škola graniči sa park šumom Trebjesa, nekako je i bilo za očekivati da i njeno dvorište postane zelena oaza.

“Koliko su važni časovi obrazovanje, toliko je važno i vaše druženje i osjećaj da ste vi dio ove sredine i da svojim doprinosom iako mali, postajete vrlo veliki ljudi u tome što ćete dio svg vremena posvetiti svom okruženju i nadam se znati i nas strarije da opomenete da ubuduće ne činimo nešto što nije dobro prema životnoj sredini”, kazala je Nikčević.

Ana Petrović, zamjenik predsjednika Savjeta roditelja škole, kazala je da su učešćem u akciji roditelji pokazali da im je važno gdje njihova djeca borave i kako je sređeno dvorište škole.

“Vama djeco hvala što opet nas starije učite nekim novim ekološkim standardima. Zamoliću vas da ne težite nekim uređenim dvorištima i baštama tamo negdje preko horizonta, nego da uživate u svom dvorištu i u mirisu ruža svog dvorišta”, kazala je Petrović.

Na kraju uspjele akcije princ i direktor škole razmijenili su poklone. Princ je na dar dobio sliku, koju je uradio učenik, dok je škola dobila pano sa logom fondacije i ekološkom porukom.

Bonus video: