Kotor: Kreće obilježavanje 450. godišnjice smrti Blažene Ozane

Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi Sv. Marije od Rijeke u kotorskom Starom gradu. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije, a poštuju je kako katolici, tako i pravoslavni zbog njenog porijekla i dobrih djela
1 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2015. 10:57h

Povodom 450. godišnjice smrti i 350. godišnjice proglašenje Blažene Ozane za jednu od suzaštitnica grada Kotora, Kotorska biskupija u naredna tri dana održaće niz programa.

U nedjelju u 20 sati u bazilici Svetog Tripuna, biće održan koncert duhovne muzike na kojem će nastupiti Vivien Galletta – mezzosopran, Voljen Grbac – tenor i pijanista, prof. Vladimir Babin.

Na sam Dan Blažene Ozane, u ponedjeljak 27.aprila, u katedrali Svetog Tripuna služiće se mise, od kojih će onu centralnu, Pontifikalnu svetu misu u 18 sati, predvoditi monsinjor Želimir Puljić, biskup zadarski, a pjevaće hor sestara Dominikanki.

U dvorani crkve Svetog Pavla u Kotoru u utorak će se održati međunarodni naučni skup pod nazivom “Blažena Ozana Kotorka”, na kojem će o životu, djelu i kultu ove blaženice govoriti sveštenici, istoričari i drugi naučnici iz Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Blažena Ozana Kotorka rođena je 25. novembra 1493. godine u selu Relezi u središnjoj Crnoj Gori, kao Jovana – Joše Đujović. Kao 14-godišnja djevojčica došla je u Kotor i postala služavka u plemićkoj porodici Buća, gdje je već tada pokazala posebnu sklonost da pomaže siromašne i ugrožene.

U 21. godini života prišla je trećem redu svetog Dominika, koji je izabrala za svoju kontemplaciju, kada je položila zavjet siromaštva, čistote i poslušnosti i promijenila svoje kršteno ime u Ozana, postavši redovnica. Provela je 52 godine u samostanskoj ćeliji u strogoj pokori.

Svojim načinom života, pomaganjem siromašnima i bolesnicim, te posebno ulogom koju je imala u davanju moralne snage braniocima Kotora da odole napadu turskog admirala Hajruduina paše na taj grad 1539. godine, još za života stekla je ogroman ugled i poštovanje. Umrla je u Kotoru 27. aprila 1565. godine na glasu svetosti. Spominje se kao blažena već 1602. godine u testamentima kotorskih građana.

Crkva joj je zvanično priznala poštovanje 20. decembra 1927. godine. Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi Sv. Marije od Rijeke u kotorskom Starom gradu. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije, a poštuju je kako katolici, tako i pravoslavni zbog njenog porijekla i dobrih djela.

Bonus video: