HRA i Centar za ženska prava: Grafiti na Filozofskom su problem cijelog društva

Kako su kazali, nadaju se da će preovladati duh po kome je Nikšić bio poznat, u kojem je bilo mjesta za slobodu, razumijevanje, toleranciju i jednakost
85 pregleda 0 komentar(a)
Filzofski fakultet, grafit, Foto: Svetlana Mandić
Filzofski fakultet, grafit, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.04.2015. 19:05h

Saznanje da studenti Filozofskog fakulteta, akademski građani, na bilo koji način zagovaraju mržnju i netrpeljivost je poražavajuće, ocijenjeno je iz nevladnih organizacija (NVO) Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za ženska prava.

Te NVO oštro su osudile pojavu homofobnih grafita koji su u četvrtak osvanuli na fasadi zgrade Filozofskog fakulteta u Nikšiću i govor mržnje na internet forumima.

„Pozivamo građane Nikšića i Crne Gore da odole govoru mržnje i homofobiji i razmisle o budućnosti svog grada i Filozofskog fakulteta. Želimo li da nam djeca odrastaju otrovana mržnjom prema različitostima? Da uče humanističke nauke u instituciji sa čijih fasada huligani pozivaju na ubijanje?“, kaže se u zajedničkom saopštenju dvije organizacije.

Kako su kazali, nadaju se da će preovladati duh po kome je Nikšić bio poznat, u kojem je bilo mjesta za slobodu, razumijevanje, toleranciju i jednakost.

„Snažno podržavamo kolege iz LGBTQ organizacija znajući da ovakvi grafiti nijesu samo njihov problem, nego problem svih nas i našeg društva kojem su neophodne različitosti, a ne diskriminatori i mrzitelji“, poručili su iz Akcije za ljudska prava i Centra za ženska prava.

Oni su apelovali na nadležne organe da pronađu i kazne počinioce ovog incidenta, kao i govora mržnje koji je dokumentovan na internetu.

„Neophodno je ozbiljno i dosljedno kažnjavati svaki oblik govora mržnje kako bi se se stalo na put ovakvoj praksi koja urušava osnovne principe vladavine prava i demokratskog društva“, ocijenile su organizacije.

Bonus video: