Lange: Naredne sedmice o rezultatima u poglavljima 23 i 24

Konjević je kazao da je tokom ove godine ostvaren značajan napredak, i da se mjere iz akcionih planova realizuju u predviđenim rokovima
0 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2015. 17:44h

Aktivnosti i rezultati koje je Crna Gora postigla u okviru pregovaračkih poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost biće naredne sedmice predstavljeni državama članicama Evropske unije (EU), na sastanku Radne grupe Savjeta EU za proširenje COELA.

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, najavio šef Jedinice D1 za Crnu Goru u Direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Dirk Lange, na sastanku sa ministromZoranom Pažinom.

Lange je, kako se navodi, kazao da je napredak u poglavljima 23 i 24 značajan kad je riječ o zakonodavnoj reformi ali i daljoj izgradnji i zaokruživanju institucionalnog okvira, kao i da se aktivnosti na tom planu odvijaju predviđenom dinamikom.

On je naveo da će ekspertski izvještaji koji su u fazi pripreme nakon ekspetskih posjeta Crnoj Gori u oblasti vladavine prava ukazati detaljnije na oblasti u kojima se napredak tek očekuje.

Pažin je upoznao sagovornika o radu na ključnim pravosudnim zakonima koji će, pored aktivnosti na osnivanju Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije, biti u fokusu pažnje u narednom periodu.

On se osvrnuo i na izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, čiji je predlog utvrđen na jučerašnjoj sjednici Vlade, i Zakon o oduzimanju i upravljanju imovinom stečenom kriminalnom djelatnošću, koji će biti jedan od ključnih alata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Sagovornici su se saglasili da u prelaznom periodu između donošenja novih zakona i izgradnje novih institucija treba posvetiti dodatnu pažnju da postojeće institucije doprinose kredibilnom i održivom bilansu rezultata“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, najavljena je i skora zvanična posjeta Pažina institucijama EU.

Unaprijediti sistem prijema i napredovanja policijskih službenika

Lange se danas sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem.

Sistem prijema i napredovanja policijskih službenika mora biti unaprijeđen, saglasili su se Konjević i Lange.

Oni su danas, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, razgovarali o napretku koji je ostvaren u realizaciji akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

“Zajednički je ocijenjeno da se mora unaprijediti sistem prijema i napredovanja policijskih službenika, na čemu će Ministartsvo unutrašnjih poslova, prema riječima Konjevića, raditi u narednom periodu”, kaže se u saopštenju.

Konjević je kazao da je tokom ove godine ostvaren značajan napredak, i da se mjere iz akcionih planova realizuju u predviđenim rokovima.

“Precizirao je da je donijet novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a kojim je omogućeno formiranje četiri nove organizacione jedinice – za finansijske istrage, borbu protiv terorizma, sajber kriminala i trgovine ljudima, kao i za Specijalno policijsko odjeljenje koje će raditi po nalozima Specijalnog državnog tužioca”, navodi se u saopštenju.

Time su, kako je dodao Konjević, primijenjene sugestije evropskih eksperata, ali i ispunjenje obaveze Ministartsva unutrašnjih psolova iz Zakona o specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Konstatujući da ga raduje ocjena Konjevića da je saradnja policije i tužilaštva značajno poboljšana od izbora novog vrhovnog državnog tužioca, Lange je kazao da je uspostavljanje novog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i Agencije za sprečavanje korupcije od izuzetne važnosti za ostvarivanje mjerljivih rezultata u ovoj oblasti”, dodaje se u saopštenju.

Konjević je informisao Langea o aktivnostima koje je Ministarstvo sprovelo u implementaciji zakona o izboru odbornika i poslanika i biračkom spisku, i naglasio da će ove godine u fokusu biti primjena zakona o strancima i oružju, kao i da su u toku javne rasprave za novi Zakon o azilu i Zakon o javnim okupljanjima.

Bonus video: