Na Žabljaku i dalje traje bitka sa snijegom

Vučni voz žabljačke firme "Zeković gradnja" dovezao je moćnu mašinu do ulaska u kanjon odakle je gusjeničar krenuo u misiju otvaranja puta prema selu koje je pola godine odsječeno od svijeta
99 pregleda 1 komentar(a)
Žabljak snijeg, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak snijeg, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 24.04.2015. 13:25h

U sred proljeća, kada naše plaže i more počinju zaposjedati prvi kupači, na Durmitoru i dalje traje borba sa snijegom i kako bi se lokalni putevi učinili prohodnim.

Danas je očišćen put prema Tepcima, selu u kanjonu Tare, 20 kilometara udaljenom od Žabljaka. Polovina tog puta, do podnožja Ćurevca, pročišćena je ranije. Druga polovina predstavlja svojevrstan kontrast. Pogled u bezdan dubok jedan kilometar, tamo gdje je kanjon Tare dobio primat najdubljeg u Evropi, pokazuje kopno selo iznad koga je šumovita Ođa,j prekrivena obiljem snijega. Tih dva, tri kilometra kroz gustu bukovinu kojom se pruža put ispod litica Štuoca, bili su predmet trodnevnog djelovanja čistača snijega.

Direktor komunalnog preduzeća Radenko Radulović kaže da je njihova utovarna lopata očistila snijeg sa oko dva kilometra puta, sve do trenutka kada je njegova visina prešla domašaj krana utovarne lopate.

"Preostalo je nekih 600 metara puta na kome je snijeg bivao sve veći i dostizao i oko sedam metara visine, naša mehanizacija više nije mogla djelovati pa smo angažovali kombinovanu mašinu boljih karakteristika. U ovakvim okolnostima prinuđeni smo da snijeg po visini uklanjamo etapno. Utovarna lopata, na oko dva metra visine napravi platformu na snijegu na koju se gusjeničar popne kako bi mogao djelovati od vrha do dna nameta. I na taj način dalje. Jeste sporo ali mimamo volje i strpljenja," kaže Radulović.

Vučni voz žabljačke firme "Zeković gradnja" dovezao je moćnu mašinu do ulaska u kanjon odakle je gusjeničar krenuo u misiju otvaranja puta prema selu koje je pola godine odsječeno od svijeta.

"Nakon ovog posla slijedi čišćenje prema selu Crna Gora. Najteže će biti preko prevoja Štuoc i kote od 2.050. Mještani sela koje smo kontaktirali kažu da su nameti ogromni pa nas čeka posao od makar nedjelju dana. A kampanja čišćenja snijega traje 110 dana, što samo po sebi govori da smo uložili mnogo truda i sredstava tokom ni malo lake zime koja je iza nas," kazao je Radulović i dodao da je osim ovih sela neprohodno do djelova Pašinog polja i Studenaca. U planu je i čišćenje prema Brajkovači i Merulji.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da je u dosadašnjoj kampanji čišćenja snijega utrošeno 30.000 eura, plus novac koji je utrošilo Komunalno preduzeće, što je za siromašnu opštinu na čijem je čelu veliko opterećenje.

"Tražićemo od Vlade sredstva kako bi otvorili preostala sela i tim ljudima omogućili normalizaciju življenja nakon blokade koja traje već pola godine", kaže Vukićević.

Bonus video: