Tivat: 40.000 eura za detaljne podatke o „zdravlju“ mora u marini

Nakon završetka čitavog posla za godinu dana, dobijeni podaci će se uporediti sa tzv. „nultim stanjem“ – presjekom stanja morskog ekosistema na lokaciji Porto Montenegro sakupljenim u Studiji iz 2007, te vidjeti koliko su se prilike u moru nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, a današnje marine za mega i super jahte, promijenile na bolje ili na gore u proteklih osam godina
66 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.04.2015. 13:18h

Stručnjaci Instituta za biologiju mora iz Kotora (IBMK) počeli su ovih dana sa prvim mjerenjima i prikupljanjima podataka u akvatorijumu marine Porto Montenegro u Tivtu, u cilju sprovođenja jednogodišnjeg programa monitoringa stanja morskog ekosistema u zahvatu elitnog tivatskog nautičkog centra.

„Sa Porto Montenegrom potpisali smo ugovor o jednogodišnjem monitorinigu stanja životne sredine u morskom ekosistemu po svim njegovim apaketima – počev od hemijskog i mikrobiološkog sastava morske vode, preko eutrofikacije, bioindikatora eventualnog zagađenja, do stanja i brojnosti morskih biljnih i životinjskih organizama na ovom području, odnosno hemijskog sastava sedimenata morskog dna. Po završetku projekta biće izrađen i detaljan finalni izvještaj,“ potvrdio je „Vijestima“ dirtektor IBMK, dr Mirko Đurović.

On je precizirao da će neki od podataka biti sumirani i objavljivani mjesečno, a neki sezonski, na period od pola godine. Nakon završetka čitavog posla za godinu dana, dobijeni podaci će se uporediti sa tzv. „nultim stanjem“ – presjekom stanja morskog ekosistema na lokaciji Porto Montenegro sakupljenim u Studiji iz 2007, te vidjeti koliko su se prilike u moru nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, a današnje marine za mega i super jahte, promijenile na bolje ili na gore u proteklih osam godina.

Prema nezvaničnim informacijama, vrijednost ovog projekta čije sprovođenje finansira sam Porto Montenegro je 40 hiljada eura.

Bonus video: