Kazne za parking od danas, advokati sugerišu: Građani da se žale sudu

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da bi svaki građanin, kojem komunalni policajci napišu prekršajni nalog, trebalo da traži sudsko odlučivanje, jer je nova Odluka o parkiralištima neustavna
307 pregleda 19 komentar(a)
parking, Parking servis, Foto: Luka Zeković
parking, Parking servis, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2015. 05:51h

Građani, kojima komunalni policajci od danas napišu prekršajni nalog za neplaćanje parkinga mogu u roku od osam dana od dana prijema kazne da od Suda za prekršaje traže sudsko odlučivanje.

Ukoliko se ne budu žalili u tom roku, prekršajni nalog će ući kao dug u Registar kazni i onemogućiti im da podignu saobraćajnu dozvolu i slična dokumenta.

Advokati sa kojima su "Vijesti" razgovarale saglasni su da dug građana za neplaćeni prekršajni nalog, ukoliko su podnijeli zahtjev za sudsko odlučivanje Sudu za prekršaje, ne može ući u Registar dok postupak ne bude pravosnažan.

Sudski postupak bi, kako su objasnili, mogao da traje najkasnije do dvije godine, do kada postoji mogućnost zastare predmeta.

Novom odlukom o parkiralištima je predviđeno da doplatna karta bude zamijenjena prekršajnim nalogom od 20 eura, koji je usklađen sa Zakonom o prekršajima.

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da bi svaki građanin, kojem komunalni policajci napišu prekršajni nalog, trebalo da traži sudsko odlučivanje, jer je nova Odluka o parkiralištima neustavna.

"Iz Glavnog grada su našli način da iznuđuju novac od građana ... Ovdje nije riječ o prekršaju, već o ugovorenoj obavezi. Prihvatate uslove Glavnog grada i za uzvrat dobijate uslugu da parkirate automobil na parkingu. Neplaćanje usluge nije prekršaj", kazao je Radulović.

Advokat Marko Ivanović je objasnio da se, ukoliko građani zatraže sudsko odlučivanje, u Registar ne unosi ništa dok se pravosnažno ne okonča sudski postupak.

Postupak, kako je kazao, može da traje do dvije godine, do kada se mora završiti, da ne bi došlo do zastare.

Advokat Željko Braletić je ocijenio da će sud biti zatrpan i drugim prekršajima, savjetujući građane da se obrate advokatima za pomoć, jer se, u pravnom smislu, "tu nije lako snaći".

Kako da plati onaj ko nema mobilni?

Redakciji „Vijesti” juče se požalio sugrađanin, koji je kazao da ima rođake koji nemaju mobilni telefon, pa ne znaju kako da plate parking.

“Poseban problem je što naš sistem za plaćanje parkinga SMS-om, nije predviđen za strance. Odnosno ne prepoznaje preko šest cifara, a prijatelji iz inostranstva imaju devet na svojim tablicama”, kazao je on.

Advokat Duško Jovović nedavno je “Vijestima” kazao da građanin može da nadležnom organu jednostavno reći da nema mobilni telefon.

“Jer po zakonu nije ni dužan da ga ima. Pa sve i da ga ima – mobilni telefon po Ustavu Crne Gore nije sredstvo plaćanja. “Mobilni telefon je sredstvo komunikacije, a ne plaćanja”, istakao je Jovović.

Bonus video: