Teški uslovi za život porodice Tarlamišaj u Nikšiću

Ljumturija je bez ikakve dokumentacije, uključujući i medicinsku, jer je sve u međuvremenu izgubljeno, tako da nije uspjela da reguliše pravni status
1037 pregleda 0 komentar(a)
Kuća porodice Tarlamišaj, Foto: Centar za romske inicijative
Kuća porodice Tarlamišaj, Foto: Centar za romske inicijative

Ljumturija Tarlamišaj je 2000. godine sa roditeljima Šejrom i Osmanom, sa Kosova došla Nikšić. Ima 38 godina, nepokretna je i ima epilepsiju. Oboje roditelja, koji su prešli šestu deceniju, su dijabetičari. Žive u veoma teškim uslovima i često su bez hrane. A i ljekova im prifali.

Ona nikada ne priča. Ne umije da kaže kada je gladna ni kada je žedna. Otac ima ugrađena tri bajpasa. I pored toga, da bi se prehranili, skuplja po kantama i prodaje na buvljaku ponedeljkom. Od onoga što zaradi kupi tablete za sebe i ćerku. Na našu nicijativu od Crvenog krsta Nikšić dobila je invaldiska kolica, tako da će sada moći da provodi vrijeme i van kreveta”, saopštili su iz Centra za romske inicijative (CRI).

Ljumturija je bez ikakve dokumentacije, uključujući i medicinsku, jer je sve u međuvremenu izgubljeno, tako da nije uspjela da reguliše pravni status.

“Više je faktora zbog kojih nijesu uspjeli to da riješe – slabo znanje zvaničnog jezika i nesporazumi koji iz toga proisteknu u komunikaciji sa institucijama, loša socio-ekonomska situacija i nemogućnost plaćanja taksi i dokumenata, prekinutost veza sa zemljom porijekla, i pogotovo nedostatak znanja o značaju regulisanja pravnog statusa i zakonodavnim procedurama. Naša organizacija je pokrenula postupak za regulisanje njenog pravnog statusa u Crnoj Gori”.

I dok je postupak za regulisanje pravnog statusa u toku iz CRI-ja su pozvali sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu porodici Ljumturija da im se jave jer im je svaka materijalna pomoć više nego dobrodošla.

Bonus video: