Prijave protiv sudija: Mušure tvrde da su im oteli kuću

Mušure u krivičnoj prijvi specijalnom tužiocu navode da su sudu dostavili dokaze da zgrada nikada nije nacionalizovana
244 pregleda 6 komentar(a)
Anto Mušura, Foto: Vuk Lajović
Anto Mušura, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.04.2015. 19:34h

Nasljedinici pokojnog budvanskog katoličkog sveštenika Don Anta Mušure, podnijeli su krivičnu prijavu specijalnom državnom tužiocu, protiv sudije Osnovnog suda u Kotoru Srđana Klikovca i sutkinja podgoričkog Višeg suda Magdalene Zečević, Vjere Šljivančanin i Katarine Đurđić, optužujući ih za nezakonito postupanje sa namjerom da Opštini Budva pribave neosnovanu korist u visini od 1.041.000 eura, a sebi, na koruptivan način, obezbijede privilegovan materijalni položaj i napredovanje u službi.

Sudije optužuju da su na osnovu falsifikovanih činjenica kao organizovana grupa, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, njima, potomcima starobudvanske porodice Mušura, koji su tužili Opštinu Budva da je prije pola vijeka njihovom pokojnom bratu i stricu otela troetažnu zgradu u samom srcu Starog grada.

Nikola, Maja, Magda, Jadranka, Ivan i Petar Mušura podnijeli su tužbu Osnovnom sudu u Kotoru 7. juna 2012. godine, kojom su tražili da sud utvrdi njihovo pravo svojine na zemljištu i kući u Starom gradu Budvi, koje, nekretnine, su bile u svojini njihovog pokojnog strica Don Anta Mušure, a koje je kupio još 1919. Sporne nekretnine, odnosno troetažna stambeno poslovna zgrada i zemljište ispod nje u osnovi je imala površinu od 40 kvadrata, dok je njena ukupna korisna površina iznosila oko 120 kvaradata.

Don Ante koji Budvu napušta za vrijeme Drugog svjetskog rata 1943. umire u Italiji 1945, ali se u katastarskim knjigima on vodi kao vlansik do 1968. kada. Međutim, Opština se knjiži te godine kao vlasnik i imovinu prodaje.

Danas je sporna imovina upisana u Listu nepokretnosti na Dyakovskaya Evgenija iz Ruske Federacije. Prije ruske državljanke vlasnici pomenutih stanova na prvom i drugom spratu bili su poznati beogradski glumac Rade Marković i Milica Stefanović, kojima je Opština prvo prodala pomenute nekretnine. Mušure u krivičnoj prijvi specijalnom tužiocu navode da su sudu dostavili dokaze da zgrada nikada nije nacionalizovana.

Bonus video: