Grin houm: Vezišnica, Ćehotina i Morača u donjem toku najzagađeniji vodotoci

„Rezultati mjerenja pokazuju veliku osjetljivost vodenih ekosistema u Crnoj Gori, prije svega u režimu malovodosti, a i poslije velikih kiša“, ukazali su Grin Houma
98 pregleda 0 komentar(a)
Ćehotina, Pljevlja, Životna sredina, Foto: Vijesti
Ćehotina, Pljevlja, Životna sredina, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.10.2018. 16:49h

Informacija o stanju životne sredine u prethodnoj godini prikazuje da je kvalitet površinskih i podzemnih voda u Crnoj Gori na nezadovoljavajućem nivou, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Grin Houm /Green Home/.

Iz Grin Houma su kazali da su, kao i prethodnih godina, najzagađeniji vodotoci bili Vezišnica, Ćehotina i Morača u donjem toku, ispod uliva voda koje dolaze za postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda (PPOV) i rijeka Lim u dijelu kod Bijelog Polja.

„Rezultati mjerenja pokazuju veliku osjetljivost vodenih ekosistema u Crnoj Gori, prije svega u režimu malovodosti, a i poslije velikih kiša“, ukazali su iz te NVO.

Dodaju da je, kada je biološka potrošnja kiseonika (BKP5) u pitanju, kvalitet vode rijeke Morače nizvodno od profila gradskog PPOV i rijeke Ćehotine, ispod Pljevalja bio „van klase“ i da se, kada se govori o vrsti i izvoru zagađenja, situacija nije promijenila u odnosu na raniji period.

„Crnogorske površinske i podzemne vode su izložene višedecenijskom zagađenju koje proističe od komunalnih otpadnih voda koje u gotovo svim rijekama u Crnoj Gori završavaju neprečišćene ili sa nedovoljnim stepenom prečišćvavanja kao što je slučaj sa komunalnim otpadnim vodama Glavnog grada“, kaže se u saopštenju.

Iz Grin Houma su naveli da je uticaj komunalnih otpadnih voda najveći u periodima niskih vodostaja i u akumulacijama.

U Informaciji o stanju životne sredine koju je pripremila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, dodaje se da negativan uticaj na površinske i podzemne vode, pored komunalnih otpadnih voda ima i saobraćajna infrastruktura, poljoprivredne aktivnosti, industrija, prije svega prehrambena kao i mala i srednja preduzeća.

„Kada je riječ o podzemnim vodama, vode bunara su samo u 35 odsto klasa bile u zahtijevanom bonitetu, odnosno u 65 odsto slučajeva su bile izvan propisane klase. Kako kod površinskih voda tako i kod podzemnih, zagađivači, paramteri, njihov sadržaj i prostorni raspored uglavnom je isti kao i prethodnih godina“, kaže se u saopštenju.

Iz Grin houma su kazali da su se, kao hemijski najzagađeniji, pokazali bunari u Vranju, Gostilju i Drešaju, a pridružio im se i bunar u Farmacima.

„Posebno je zabrinjavajući sadržaj nitrata kod bunara Vranj, Gostilj i Drešaj gdje njihovi sadržaji imaju visoke vrijednosti. Uzrok potiče od korišćenja mineralnih đubriva (šalitre)“, istakli su iz te organizacije.

Prema njihovim riječima, mikrobiološko zagađenje pokazali bunari u Farmacima, Grbavcima, Drešaju i Cijevnoj sa fekalnim bakterijama.

„Kao jedino pravo rješenje za unaprjeđenje stanja crnogorskih voda može se zaključiti da je izgradnja novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kompletnim tretmanom kanalizazcionog mulja i kanalizacione mreže u gradskim naseljima u kojim ne postoji“, kaže se u saopštenju.

U Grin Houmu smatraju da je neophodna implementacija kaznene politike za sve zagađivače i održivo planiranje korišćenja rijeka u različite svrhe što, kako su rekli, do sad u Crnoj Gori nije bila praksa.

Bonus video: