Uklonjen otpad oko velikog mosta na Tari

1 komentar(a)
rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 23.04.2015. 13:15h

Akcijom čišćenja prostora oko velikog mosta na Tari zaposleni u NP "Durmitor" obilježili su Dan planete Zemlje.

U akciji su im pomogli zaposleni i mehanizacija DOO "Komunalno i vodovod" iz Žabljaka.

"Posao se ovog puta poklopio sa značajnim ekološkim datumom. U kanjonu je okopnio snijeg pa smo očistili smeće koje je nanijela voda od Bistrice do velikog mosta kao i na Žugića luci, odredištu najkraće dionice prilikom raftinga. Čišćene su i dvije veće deponije smeća, u lokalitetu Crna poda i kod česama", kazao je direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović.

On je kazao da je zabrinut zbog nekontrolisanog odlaganja smeća kod velikog mosta, te da će u narednom periodu glavni cilj biti otkrivanje počinilaca nereda i njihovog sankcionisanja.

Trenutno se uređuje dvorište doma Nacionalnog parka "Durmitor", a narednih dana pristupiće se pranju šetališta od centra Žabljaka do Crnog jezera. Sve će to biti detaljnije urađeno kad okopni snijeg.

"Tada će se stvoriti uslovi za detaljno čišćenje svih prostora, opravka parkovskog mobilijara i signalizacije, uređenje prostora za otpremanje čamaca, mostova oko Crnog jezera...", kaže Pajović.

On je kazao da je sezona raftinga počela 15. aprila i da su početak obilježile manje grupe ljubitelja prirode, a iz dana u dan raftinf Tarom je sve intenzivniji.

"Za 24. april je planiran rafting od splavišta do Žugića luke za grupu od 120 turista iz Francuske koji stižu posredstvom turističke agencije "Eksplorer". Francuzi su prošle godine bili najbrojniji na raftingu, ispred Rusa, Poljaka i Njemaca a daleko ispred dugogodišnjih lidera Slovenaca", kaže Pajović i podsjeća da su cijene taksi i ulaznica u NP "Durmitor" ostale na prošlogodišnjem nivou.

Za ljetnju sezonu u NP "Durmitor", biće ponuđeni novi sadržaji - pet kajaka dvosjeda ili jednosjeda sa opremom, deset ležaljki namijenjenih za korišćenje na obali Crnog jezera. Uz to nudi se iznajmljiva 12 bicikla, deset šatora i 20 planinarskih štapova.

Bonus video: